"Ислямска държава" разполагала с минимум 4000 италиански паспорта

"Ислямска държава" разполагала с минимум 4000 италиански паспорта
A A+ A++ A

Четири хиляди нови италиански паспорта, които е трябвало да бъдат унищожени, най-вероятно са попаднали в ръцете на трафикантите на хора от Близкия изток към Европа и на фундаменталистите от "Ислямска държава", съобщиха силите за сигурност в Рим.

Пълният списък със сериите и номерата на изчезналите документи вече е включен в черните листи на граничната полиция в европейските страни и в САЩ. Разведките обаче се опасяват, че

потъналата вдън земя партида не е единствената, продадена или открадната

от недобросъвестни чиновници, която може да бъде използвана от мафиоти и терористи за постигането на престъпните им цели.

Неприятната история започвнала в средата на миналата година, когато държавната печатница в Рим получава поръчка за тяхното отпечатване от квестурата в Милано. Работата е свършена и  документите са изпратени по предназначение, но служителят, който ги приема, установява при проверката им, че вградените в тях микрочипове не са съвсем наред и могат да причинят проблеми при преминаването на граница от лицата, на които са издадени.

Както се постъпва в подобни случаи, паспортите са върнати с подробен опис в столичната печатница, където е

трябвало да бъдат унищожени по установения ред

Това се случва, но изглежда само според подписания от началниците протокол, тъй като след няколко седмици турската гранична полиция изпраща на колегите си в Рим информация за два конфискувани италиански паспорта. С тях се били легитимирали правещи се на италианци западноевропейци, които искали да преминат в Сирия, а сериите и номерата им били от тези на предназначените за унищожаване паспорти.

Малко след това с подобен документ пък сирийски гражданин бил поискал входна виза в посолството на САЩ в Анкара. Следват още много подобни сигнали от европейски столици и дори отвъд Океана, но най-чести са тези от Турция.

#паспорт #паспорти #джихадисти #ислямска държава #Италия #Рим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници