Втори ден на протести пред гарата в Будапеща

Свят | 2 септември 2015, сряда / 16:22| Показвания:Снимки: ЕПА/БГНЕС

Стотици имигранти протестират за втори пореден ден пред международната гара „Келети“ в Будапеща с искания да бъдат пуснати да заминат за Германия, след като достъпът до влаковете им беше забранен, пише агенция Ройтерс.

„Искам своята свобода, по пътищата съм от дълго време и сега съм в Европейския съюз и искам свободата си“, каза един от участниците в групата, цитиран от агенцията. След като мъжете са достигнали гарата, към тях са се присъединили стотици други имигранти с възгласи „Свобода!“ и „Германия!“.

 

Повече от 2000 имигранти, в това число семейства с деца, чакат на площада пред гарата, докато унгарци с лични карти и чужденци с валидни паспорти могат свободно да се качват на влаковете.

Близо 50 полицаи охраняват основните входове на сградата, докато площадът пред нея е запълнен с хора, но до конфликти не се е стигнало. 

Германия вече започна да обработва молби за убежище от сирийски граждани, независимо от това коя е била първата държава на влизането им в ЕС. Това става, въпреки че според закона, имигрантите без документи не могат да пътуват в рамките на съюза.

Много от тях идват в Централна Европа през Балканите и Унгария, която в понеделник разреши на стотици имигранти да потеглят с влакове от Будапеща, но след това отново забрани достъпа до "Келети".

На въпрос дали страната отново ще разреши на бежанци да се качат на международни влакове, говорител на унгарското правителство заяви, че страната ще спазва европейските правила, които забраняват пътувания на имигранти без валидни документи.

 


Тагове: Унгария, Будапеща, ''Келети'', бежанци, мигранти, Германия, документи, Шенген, Свобода, протест, влакове, гара, пътувания

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси