НАТО приветства мирния план на Путин, ако е искрен

НАТО приветства мирния план на Путин, ако е искрен
Генералният секретар на НАТО обвини Русия, че „не е направила и един жест, за да направи възможен мира в Украйна”. Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният секретар на алианса Андерс фог Расмусен, обяви че НАТО е готова да приветства мирния план на руския президент Владимир Путин, ако той представлява искрен опит за политическо решение на конфликта в Украйна, предаде РИА „Новости”.

„По-рано сме ставали свидетели на подобни заявления и инициативи, но те са били само параван за продължаване на дестабилизирането на ситуацията в Украйна от страна на Русия. Така че, на базата на опита си, трябва да бъдем внимателни в оценките”, посочи Расмусен.

Генералният секретар на НАТО обвини Русия, че „не е направила и един жест, за да направи възможен мира в Украйна”, предаде AFP.

По време на пресконференция в Нюпорт, където се провежда среща на алианса, Расмусен посочи, че „Русия се бори срещу Украйна, в Украйна.”

Украйна ще получи от НАТО 15 млн. евро за военни реформи, заедно с помощ на двустранна основа от различни страни от алианса, обяви Андерс Фог Расмусен след заседанието на Комисията НАТО-Украйна.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко изрази „предпазлив оптимизъм” във връзка с възможността за сключване на примирие в Източна Украйна по време на предвидената в петък среща на контактната група в Минск.

Порошенко обяви, че украинските войски ще получат заповед да спрат огъня в петък в 15.00 часа, ако на срещата в Минск бъде подписан поетапен мирен план.

По-рано лидерите на водещите страни в НАТО осъдиха продължаващото от страна на Русия крещящо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са съгласни, че Русия трябва да се сблъска с по-висока цена за действията си.

 

#НАТО #приветства #план #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници