770 души са загинали при блъсканицата край Мека в четвъртък

770 души са загинали при блъсканицата край Мека в четвъртък
A A+ A++ A

Нарасна броят на загиналите при блъсканицата край свещения за мюсюлманите град Мека по време на главния празник на мюсюлманския свят, празника на жертвоприношението Ид ал-Адха /Курбан-байрам/в четвъртък. Жертвите вече са почти 770 - те са починали в различни болници, където са били настанени за лечение. Ранени са 934 души.

Иран заяви, че ще съди саудитските власти за трагедията в Мека. Иранският държавен прокурор Ибрахим Раизи нарече случилото се "престъпление, подлежащо на наказание". Според него саудитските власти са блокирали път, използван от богомолците, за да направят място за преминаване на кралски кортеж, което е довело да сблъсъка между двете вълни от поклонници.

Няма загинали български граждани при инцидента в Мека, съобщиха по-рано от Главното мюфтийство. Стотици хаджии са починали на пресечната точка на улица 204 и 223 в местността Мина в Саудитска Арабия. Това е една от главните артерии, по които хаджиите осъществяват своя преход от Мина към Джемарата (мястото където символично се замерва сатаната с дребни камъчета).

228 души са на поклонение от България с организацията на Главно мюфтийство и всички те са в добро здраве. Българските хаджии успешно осъществиха 20 километровия преход от местността Арафат през Мюзделифе и Мина до Мека. Половината от това разстояние се изминава пеш поради милионите хаджии, които ползват един и същи маршрут.

Инцидентът, при който стотици загубиха живота си, се осъществява в раните сутрешни часове, точно когато и българските хаджии са били на път. Те са се спасили от злощастното събитие, защото техните организатори са предпочели по-дългия, но по сигурен път.

На празничното отбелязване на Курбан Байрам сее  включил и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който отправил специална молитва за душите на загиналите при инцидента. Свещеното поклонение за българските хаджии, ще продължи до 15 октомври, допълниха от мюфтийството.

 

#Мека #хадж #загинали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници