Меркел: Дипломацията на Запада и Русия се провали в Сирия

Меркел: Дипломацията на Запада и Русия се провали в Сирия
Ангела Меркел Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

За момента не са достигнати съществени успехи на дипломатическия фронт в Сирия. Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел в интервю за „Билд“.

„Западната дипломация, но също така дипломацията на арабските страни, Русия и страните от региона до момента не е постигнала никакъв успех в Сирия. Това е горчивата истина“, призна Меркел.

„Но от това не следва, че трябва да се предаваме, напротив, трябва още по-активно да търсим политическо решение“ и да стабилизираме останалите държави от региона на Близкия изток, смята Меркел.

Конфликтът в Сирия започна през пролетта на 2011 г. Тогава светската опозиция настояваше за оставката на президента Башар Асад, който използва непропорционална сила за нейното унищожаване.

Постепенно конфликтът в Сирия се задълбочи и страната се превърна в арена на сблъсък на интересите на регионални държави като Турция, Катар и Саудитска Арабия. Последните активно подкрепяха различни ислямистки формирования, които действаха на територията на Сирия и допринесоха за кървавия хаос там.

Като резултат Асад успя да запази влиянието си върху 20% от територията на страната, където живее около половината от населението. Светската опозиция контролира територии около град Идлиб и покрай границата с Йордания. Над половината от територията на днешна Сирия е под властта на терористичната организация „Ислямска държава“, която успя да прихване инициативата и да изтласка останалите ислямистки формирования, включително и „Фронта ал Нусра“ - клон на „Ал Кайда“. Това, което не се контролира от посочените по-горе сили е в ръцете на кюрдите и други терористични и екстремистки групировки.

При така създалата се ситуация все повече западни политици смятат, че няма военен изход и са необходими преговори. Западът също така са категорични, че Башар Асад няма бъдеще в Сирия.

В Сирия има над 250 000 загинали, според данните на международните организации и други над 4 милиона души, които са потърсили убежище в съседните държави – Турция, Ливан и Йордания. Милиони сирийци са напуснали родните си домове и са се преместили в „по-спокойни“ райони на раздираната от конфликти страна.

Източник: БГНЕС

 

#Ангела Меркел #Меркел #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници