Международна експедиция ще търси бактерии от Атлантида

Международна експедиция ще търси бактерии от Атлантида
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес международен научен екип ще отплава на експедиция в Атлантическия океан, за да събира микроби, живеещи дълбоко в океанското дъно, предаде BBC News.

Изследователите ще използват нов вид инструменти за сондаж, разработени във Великобритания и Германия, за да вземат проби от дълбочина до 80 метра под дъното. Целта на проучването е масивът Атлантида - висока 4 километра подводна планина, цитира агенция '"Фокус''. 

Учените посочват, че скалите може да съдържат информация за произхода на живота на Земята и възможностите за съществуване на живот на други планети и луни. Екипът се интересува от процеса на трансформация на материала, излизащ на повърхността от земната мантия. Това се случва покрай средноатлантическия хребет - верига от формирования, простираща се в центъра на океана, където се формира нова земна кора.

Скали, съдържащи богати на желязо и магнезий минерали взаимодействат с морската вода и произвеждат газове като водород и метан. Тези химични вещества могат да захранят метаболизма на прости биологични организми.

“Те могат да се “хранят” с водород, те могат да се хранят с метан, те могат да се хранят с някои от по-малките въглеродни съединения, формирани при взаимодействието на водата с тази скали”, обяснява един от ръководителите на експедицията д-р Бет Оркът. “Те получават енергия, която им помага да растат и да произвеждат нови клетки,” добавя изследователят от Лабораторията за морски науки “Бигелов” в Мейн, САЩ. 

Масивът Атлантида е отлично място за изучаване на този процес. През 2000 година там бяха открити огромни кули от въглерод от едната страна на планината. Изследователите вече се събрали проби от живеещите там организми, откривайки изобилие от едноклетъчни микроорганизми, познати като археи. Сега те искат да сондират скалите, за да разберат дали там се съдържат друг вид микроби и ако е така - как са устроени. 

#Атлантида #микроби #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници