КИНОМАНИЯ 2015 със силен акцент върху българското кино

КИНОМАНИЯ 2015 със силен акцент върху българското кино
A A+ A++ A

КИНОМАНИЯ 2015 дава заявка да се превърне в най-силното издание в дългогодишната история на известния фестивал, организиран традиционно от Националния дворец на културата.

Фестивалът ще е със силен акцент върху българското кино и ще бъде открит на 12 ноември от 19:00 часа в Зала 1 на НДК с продукцията “Каръци” на режисьора Ивайло Христов.

На КИНОМАНИЯ 2015 ще гледаме и един филм, който чака своята премиера за софийската публика цели 3 години след като печели “Златна роза” за 2012 г. “Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев.

Първият филм от десетината проекти, които бяха допуснати миналата година до първата сесия за нискобюджетно кино в Националния филмов център - “Докато Ая спеше”, също ще има своята премиера на фестивала на 16 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”. А

Режисьорът Антоний Дончев ще представи другото българско заглавие на КИНОМАНИЯ 2015 - “Жената на моя живот”, чиято премиера ще бъде на 19 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”. Главната женска роля е поверена на Виолета Марковска, която спечели награда в 10-ия Кипърски интернационален филмав фестивал, а главната мъжка роля е на Соран Ибрахим. Филмът е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния.

Българската пълнометражна анимация също е представена на фестивала - екранизираната приказка на Валери Петров “ПУК”, която ще бъде представена на15 ноември от 17:00 часа в кино “Люмиер”. Това е анимационен филм по приказка, направен с класическа рисувана анимация на хартия. До момента той е участвал в два фестивала - в Китай и в Торонто. От 35 години в българската киноиндустрия няма такъв пълнометражен анимационен филм.

КИНОМАНИЯ 2015 ще представи два български документални филма: “Катя Паскалева. Последната роля” на 26 ноември от 19:00 часа и последният филм на Иван Георгиев-Гец преди неговата кончина “Усмивките на българските кинокомедии” на 21 ноември от 17:30 часа в кино “Люмиер”.

Формалният повод за появата на този филм е юбилеят на Катя Паскалева, която тази година би навършила 70 години.

И тази година стратегически партньори на КИНОМАНИЯ са Посолството на САЩ в България и Френския институт.

КИНОМАНИЯ - 2015 ще започне на 12 и ще продължи до 29 ноември. Подбрани са най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Освен “Каръци” и “Докато Ая спеше”, на фестивала могат да се видят още 5 български филма - 2 игрални, 2 документални и 1 анимационен.

#НДК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Акценти

Инбет Казино