Опозицията в Мианма печели над 70% на парламентарните избори

Опозицията в Мианма печели над 70% на парламентарните избори
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Опозиционната Национална лига за демокрация (НЛД) печели около 70 процента от преброените досега гласове на вчерашните парламентарни избори в Мианма, предаде Асошиейтед прес.

Данните още не са потвърдени от централната избирателна комисия, но ако се потвърдят, това ще означава, че водената от Аун Сан Су Чжи НЛД е на път да удържи голяма изборна победа.

За победа на НЛД ще й бъдат необходими две трети от местата и в двете камари на парламента, защото според местното законодателство 25 процента от мандатите се полагат на военните. При това положение на управляващата партия Съюз за солидарност и развитие (ССР), която се подкрепя от армията, ще й бъдат достатъчни само 40 процента от гласовете, за да постигне абсолютна победа, отбелязва ТАСС.

Същевременно изпълняващият длъжността председател на ССР призна поражението на политическата си сила и заяви, че ще приеме резултата на изборите, съобщи Ройтерс.

Вотът бе окачествен като най-свободният досега. Допреди пет години в Мианма управляваха военните, а после властта пое гражданско правителство в преход към демокрация. Много от имащите право на глас 30 милиона мианманци пуснаха бюлетини за пръв път, в това число и нобеловата лауреатка и водач на опозицията Аун Сан Су Чжи - която мнозина смятат за въплъщение на мечтите на страната за демократични реформи.

Източник: БТА

#Мианма #Аун Сан Су Чжи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници