Ирина Бокова получи специалната награда „Симон Визентал“ в Капитолия

Ирина Бокова получи специалната награда „Симон Визентал“ в Капитолия
A A+ A++ A

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена със специалната награда на международната еврейската организация за човешки права „Симон Визентал". Церемонията се състоя на 18 ноември в Конгреса на САЩ във Вашингтон, където Ирина Бокова откри изложбата „Народът, книгата, земята: 3500-годишната връзка между еврейския народ и Светата земя".

Наградата бе връчена от Равин Марвин Хиер, основател и декан на центъра „Симон Визентал".

Сред носителите на наградата „Симон Визентал" през годините са медийният магнат Рупърт Мърдок, филмовата звезда Том Круз и други видни личности.

Генералният директор на ЮНЕСКО откри изложбата заедно с председателя и заместник-председателя на Комисията по външни работи на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Едуард Ройс и Елиът Енгъл и с Равин Марвин Хиер.

„За ЮНЕСКО разбирането на историята, зачитането на културата и наследството е отправна точка за мир. Ето защо тази изложба е толкова важна. Тя показва пионерската роля на еврейската култура и приноса й за развитието на цялото човечество, чрез непрекъснатия обмен и взаимно обогатяване с народите от всички вероизповедания", заяви Ирина Бокова.„Познаването на историята е важно за установяването на мира днес", каза още генералният директор, подчертавайки, че основната задача на ЮНЕСКО е „да насърчава уважението и взаимното разбиране, борбата с всички форми на расизъм, антисемитизъм и отричане".

Изложбата „Народът, книгата, земята: 3500-годишната връзка между еврейския народ и Светата земя" е преглед на живота на евреите в Близкия изток от библейски времена до наши дни чрез 30 илюстровани табла и текстове, и е създадена по инициатива на ЮНЕСКО и Център „Симон Визентал".

За първи път изложбата бе показана в централата на ЮНЕСКО в Париж през юни 2014 г., а през март 2015 г. бе изложена в централата на ООН в Ню Йорк. Следващата седмица изложбата ще бъде в Кнесета на Израел, а през декември във Ватикана.

Центърът „Симон Визентал", чието седалище е в Лос Анжелис, е една от най-големите международни еврейски организации за човешки права с над 400 000 семейства членове само в Съединените щати. От основаването си през 1977 г. Центърът работи срещу антисемитизма, омразата и тероризма, насърчава човешките права и достойнство, работи за сигурността на евреите по целия свят и предава уроците на Холокоста на бъдещите поколения.

#Ирина Бокова #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници