ЕС готви засилен контрол по външните граници на Шенген

ЕС готви засилен контрол по външните граници на Шенген
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешните министри от Европейския съюз ще се споразумеят в петък за засилване на проверките на външните граници на Шенгенската зона. Причината -  нападенията в Париж от миналата седмица, при които загинаха 129 души. Това става ясно от чернова, цитирана от агенция "Ройтерс" и БГНЕС.

Министрите ще се споразумеят да „приложат незабавно необходимите систематични и координирани проверки по външните граници, в това число и на хора, които се радват на правото на свободно движение“, се посочва в текста.

Документът отразява искането на Франция да се засили контролът по външните граници на Шенгенската зона, в която влизат 26 държави – почти всички страни от ЕС, с изключение на Великобритания, Ирландия, Хърватия, Кипър, Румъния и България.

Промяната трябва да влезе в сила от март 2016 г. и ще включва „електронна връзка със съответната база данни на Интерпол по всички външни контролно-пропускателни пунктове и автоматичен скрининг на документи за пътуване“.

Министрите също така ще се договорят да засилят контрола по някои от най-уязвимите външни граници като „изпратят екипи за бърза гранична намеса и полицейски служители“. В черновата се посочва и че Агенцията за граничен контрол на съюза „Фронтекс“ ще има и по-активна роля в борбата срещу тероризма.

#външни граници #Шенген #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници