Бронзовият Севт III се прибра у дома

Бронзовият Севт III се прибра у дома
A A+ A++ A

След като очарова и покори и американската публика, бронзовият Севт III отново си е у дома, информират от Министерството на културата.

Най-нетърпеливите ценители на античното изкуство ще могат да видят триумфално завърналия се след отвъдокеанския си гастрол тракийски владетел още от този петък, 20 ноември 2015 г., на обичайното му място в зала "Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Зала "Трезор” се намира на втория етаж от източната пристройка на музейната сграда, тя е предназначена за експониране на съкровища, инвентар от гробове и единични предмети с особено художествено и историческо значение, датиращи от периода от къснобронзова/ранножелязна епоха до късната античност. Музеят е отворен от 10  до 17 часа.

Безценният артефакт, открит от българския археолог Георги Китов (1943-2008), от 28 юли 2015 г. бе изложен сред експонатите на великолепната изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", която гостуваше в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис до 1 ноември 2015 г,припомнят от МК.

Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН предизвика невероятен фурор и се радваше на изключителен интерес в престижния американски музей „Пол Гети”. Докато гостуваше в САЩ, уникалната бронзова глава на Севт Трети впечатли силно и авторитетния британския вестник "Гардиън". Престижното издание публикува голяма рецензия за забележителната изложба в музея „Пол Гети” в Лос Анджелис.

В публикацията на "Гардиън" – "Власт и патос – една неповторима възможност за поглед върху бронзовите скулптури от елинистичния свят" /„Power and Pathos review – once-in-a-lifetime look at Greek bronze sculptures”, Jordan Riefe/, се отбелязваше, че забележителната гостуваща експозиция в музея „Пол Гети” включва антични съкровища и артефакти от общо 34 музея от 12 cтрани, които никога до момента не са били показвани на публиката събрани заедно на едно място. Специално внимание бе отделено на бронзовата глава на тракийския владетел Севт III.

В статията в "Гардиън" се припомняше, че древната бронзова глава на одриския владетел е била открита в България през 2004 г. Авторът на рецензията в британското издание не криеше и възторга си от таланта и уменията на древния скулптор, който е излял и изработил буквално като жив от бронз тракийския владетел с огромната му брада и къдрава коса. В публикацията се отбелязваше също така и силното въздействие на много изразителните очи на Севт Трети - неговият пронизващ поглед не оставя никого равнодушен.

Безценният ни артефакт радваше и впечатляваше многобройните посетители в прочутия американски музей цели три месеца, като в Лос Анджелис бронзовата глава на тракийския владетел Севт Трети бе и сред акцентите в една наистина уникална експозиция редом с общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Ефектна снимка на бронзовата глава на тракийския цар бе качена и на официалния сайт на музея „Пол Гети” - http://www.getty.edu/art/exhibitions/power_pathos/

#Севт III

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници