67 години пенсионна възраст в Полша

67 години пенсионна възраст в Полша
Реформата засяга също военните и полицаите, които ще имат право на пенсиониране след 25 години стаж вместо сегашните 15 години. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полското правителство одобри в петък проект за пенсионна реформа, по силата на който възрастта за пенсиониране постепенно ще достигне 67 години, съобщи премиерът Доналд Туск.

„Това са трудни решения и ние си даваме сметка колко много хора в Полша са разтревожени от тази промяна“, посочи Туск на пресконференция след заседанието на кабинета, предадоха АФП и БГНЕС.

Съгласно правителствения проект възрастта за пенсиониране, която в момента е 60 години за жените и 65 години за мъжете, ще се вдигне постепенно от 2013 г. до 67 години през 2020 г. за мъжете и през 2040 г. за жените.

Реформата засяга също военните и полицаите, които ще имат право на пенсиониране след 25 години стаж вместо сегашните 15 години.

Освен това жените на 62 години и мъжете на 65 години ще могат при желание да се пенсионират преждевременно, като до постигането на новото възрастово ниво ще получават 50% от пенсията, но при условие че имат съответно 35 и 40 години трудов стаж.

#Доналд Туск #премиер #Полша #пенсиониране #трудов стаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници