България е застрашена от евросанкции по 10 наказателни процедури

България е застрашена от евросанкции по 10 наказателни процедури
A A+ A++ A

Към момента има 10 наказателни процедури срещу страната ни в областта на околната среда, съобщава министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в интервю за БТА. В най-напреднала фаза е наказателната процедурата за защитена зона "Калиакра", където се очаква решение на Европейския съд в средата на януари 2016 г. Най-тежка от гледна точка на усилия и финансов ресурс е процедурата за замърсяването на въздуха с фини прахови частици, но тенденцията е положителна, уточнява министърът.

Наказателна процедура има и за наднормено съдържание на серен диоксид в Гълъбово. Поставената през октомври т. г. инфрачервена камера там показва, че "Брикел" е изпускал два пъти нерегламентирано отпадъчни газове, един от които с превишение на алармения праг за информиране на населението. Без да са отчетени тези случаи, на дружеството през годината са наложени санкции за 145 хил. лева.

Има сериозен напредък по реализиране на водната реформа, финансирането по новата ОПОС зависи от успеха й, коментира министър Василева. Очаква се в началото на следващата година да бъде избран изпълнител за разработване на системата за управление на водите в реално време. Изграждането й ще започне с пилотен проект по река Искър, който по-късно ще бъде надграден за цялата страна.

До края на годината ще бъдат издадени още пет заповеди за обявяване на защитени зони от мрежата "Натура 2000" по Директивата за местообитанията. За други 30 е преминал процесът на обществено обсъждане и се работи по изработване на документа.

В средата на януари ще приключи разглеждането на възраженията и коментарите по Плана за управление  на Национален парк "Пирин", а до началото на февруари - по плана за управление на Природен парк  "Витоша", след което трябва да ги разгледа Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите . Това каза в интервю за БТА министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й до края на годината в МОСВ трябва да бъде внесен и проектът на плана за управление на НП "Рила".

По оперативна програма "Околна среда" ОПОС - 2007-2013 г. се разработват 58 планове за управление на резервати, поддържани резервати, природни паркове и национални паркове. От тях вече са готови 15.

#МОСВ #наказателни процедури #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници