Климатолози: Ледена епоха и урагани изместват екстремните жеги скоро

Климатолози:  Ледена епоха и урагани изместват екстремните жеги скоро

Pixabay/Колаж: Novinite.bg

A A+ A++ A

Миналото лято световното население пострада от рекордните горещини в цялата история на наблюденията, което наруши ваканциите на огромен брой туристи. Поради това много хора дори започнаха да се отказват от обичайната си почивка.

Въпреки това, както пише Mirror, позовавайки се на климатолози, в бъдеще планетата ще продължи да бъде подложена на екстремни условия, като вълните от адска жега ще отстъпят място на внезапни застудявания и силни урагани.

И така, според Ричард Алън, професор по климатология в университета в Рединг, горещото време от миналата година вероятно ще се повтори тази година, но тогава ситуацията ще бъде обратната.

„Ел Ниньо вече отслабва, моделите на вятъра в Тихия океан отслабват. Изглежда, че ще отслабне значително тази година и ще попадне в полярната си противоположност – Ла Ниня. Времето от типа на Ел Ниньо в Южна Америка може да отслабне, но глобалното затопляне ще тази година вероятно ще има температури, подобни на тези през 2023 г.“, обясни той.

Говорителят на Risk Line Еева Риска също се съгласи, че температурите ще останат над средните през 2024 г.

„Очакваме температури над средните по целия свят, със същия риск от горещи вълни и суши, какъвто видяхме през 2023 г. През следващите няколко месеца можем да очакваме над средните валежи в Калифорния, над нормалната активност на торнадо, над нормалните валежи в Африка и същото за части от Южна Америка. За други региони можем да очакваме по-ниски от нормалните валежи, като Австралия и северните САЩ", каза тя.

В същото време експертът отбеляза, че е наблюдавала ефектите от Ел Ниньо тази зима и той е засегнал различни части на планетата по различен начин. Така зимата в Скандинавия беше по-студена от обикновено, докато Северозападна Африка и Близкият изток бяха, напротив, по-горещи от обикновено.

Тя посъветва туристите, които не понасят добре горещините, да подходят по-отговорно към планирането на лятната си ваканция и да следят внимателно прогнозите за времето преди заминаването, тъй като става все по-трудно точното прогнозиране на времето в дадена част на света в напредък в настоящите нестабилни условия, пише Meteo Balkans.

#опасни жеги #Ледена епоха #времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"