Плевнелиев: Най-тежка за Бъ лгария е кризата на доверието в институциите и политиците

Плевнелиев: Най-тежка за Бъ лгария е кризата на доверието в институциите и политиците
Росен Плевнелиев
A A+ A++ A

Най-голямата криза в България не идва от оставката на едно или друго правителство, а от ниското доверие на гражданите в институциите и политиците. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност.

"Рекорден брой кризи и взаимодействията между тях правят международната обстановка несигурна и непредсказуема. Като президент до сега трябваше да се справя с редица особено големи предизвикателства. Поредица политически и парламентарни кризи доведоха до две служебни правителства. Те изпълниха достойно мисията. Второ – отстояване и задълбочаване на евроатлантическата интеграция на страната, независимо от извънредната вътрешна и външна несигурност, да държа здраво посоката, въпреки бурите. Третото – истинската, голямата криза в България, свързана не с ниското доверие на гражданите към политиците и в институциите", посочи Плевнелиев.

" Липсата на доверие поставя на изпитание самата политическа система, като създава възможност за създаване на антисистемни популистки партии и на крайно националистически идеи и проекти. Доверие се гради с изпълнение обещания, честност и принципни позиции. Четвърто – вълната от граждански протести и мобилизирането на огромна гражданска енергия за промяна. Гражданите показаха, че искат техният глас да бъде чут, както на много бройните протести, така и на проведения референдум. Хората се изправиха срещу олигархията и пожелаха промяна. Като президент подкрепям активното гражданско общество" заяви той.

"Пето предизвикателство постигане на стабилност в страната, въпреки неспокойния, опасен и непредсказуем свят и рекордният брой кризи около нас. Шесто – въвеждане на дългосрочно планиране в държавата и въвеждане на съгласие по националната програма за развитие „България 20 20 “, а вече и на приоритетите на България 20 30. Седмо – ускоряване на модернизацията на страната и постигането на прогрес, въпреки извънредната несигурност. 8 предизвикателство – да бъде истински независими надпартиен президент, да действам по съвест, въпреки атаките срещу мен да запазя президентската институция като една от малките, ползвайки се с достатъчна степен на обществено доверие", отбеляза още президента.

"Днес обединена Европа е в опасност. Поколението на Берлинската стена, която я събори, днес издига нови стени. Не с 1, а с 11 кризи трябва да се справи ЕС днес", заяви Плевнелиев.

 „2015 година беше година на извънредно напрежение и грубо нарушение на правилата на международния ред. Свидетели сме на нови геополитически реалности, както и на напрежение в между регионални и глобални сили, невиждани от Първата световна война. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, рекорден брой кризи и имигранти белязаха 2015 година. Средата за сигурност и глобалния дневен ред се влошиха и промениха изцяло“, коментира Плевнелиев.

По думите му, Европа е отслабено от рекорден брой кризи и сякаш по-скоро регистрира проблемите, без да намира устойчиви решения. „Борим се с последствията, но не решаваме първопричините. Увеличава се чувството на несигурност и липса на посока, а доверието на гражданите намалява“, посочи държавният глава. „Ако ние европейците не сме обединени нямаме бъдеще. Най-голямото предизвикателство е да върнем дългосрочната визия за обединена и силна Европа“, добави още той.
2015 г. беше добра за българската икономика. Всички показатели растат. Брутният външен дълг на България също се намали чувствително до около 80% от БВП.











#президент #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници