Задължават лекарите да дават подробна информация на пациентите в болницата

Задължават лекарите да дават подробна информация на пациентите в болницата
БГНЕС
A A+ A++ A

Лекарите ще бъдат задължени да дават подробна информация на пациентите по време на хоспитализацията.Това е заложено с промени в наредба на здравното министерство, съобщи пред в. Труд зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. И сега лекарите трябва да отговарят на въпросите му, но на практика не става така.

"Налага се специалистите да посочват на болния кой е неговият лекар и екипа му, кой води стаята му, кои определя терапията, кои са оперативните екипи, а ако се налага - защо трябва да бъде транспортиран в друго лечебно заведения, кога и как ще се случи", изброи д-р Шарков.

Ако въпреки задължението лекарят държи в неведение пациента и близките му, ще се налагат административни санкции според Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Важно е обаче и пациентът да се осмели да сигнализира за нарушението.

Предвижда се още освен с направлението за хоспитализация болният да се приема и с амбулаторния лист от извънболничната помощ, който ще дава важна предварителна информация на докторите от болницата.

В лечебните заведения трябва да бъдат разкрити поне 1000 легла за палеативни грижи за онкоболните. Мярката се залага с промени в наредба на здравното министерство и със задължението болниците да осигуряват комплексно лечение на българите с рак - от поставянето на диагнозата и старта на терапията им до последната помощ, ако те издъхват. В момента у нас има едва около 100 такива легла.

#лекари #хоспитализация #онкоболни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници