Македония чака Сърбия да отвори границите си, не пуска нови мигранти от Гърция

Македония чака Сърбия да отвори границите си, не пуска нови мигранти от Гърция
БГНЕС
A A+ A++ A

В момента в приемния център в македонския град Гевгелия, недалеч от гръцката граница, има около 900 мигранти, предаде БГНЕС. 

Всички те чакат да бъдат транспортирани до сръбската граница за да продължат пътят си към някоя от западноевропейските държави.

През вчерашния ден от Македония в Сърбия не е преминал нито един мигрант. В Идомени, недалеч от гръцко-македонската граница тази сутрин имаше около 4200 мигранти. На малки групи от време на време те отиват до македонската граница и протестират. След въвеждането на новите правила по т.нар. "Балкански маршрут" в началото на седмицата в Сърбия са пристигнали общо 4258 мигранти.

Това каза тази сутрин сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин и поясни, че "това е значително по-малко в сравнение с предишния период". "Ние трябва да водим сметка в страната да не влизат повече от 500 души", предупреди Вулин. Вчера Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония въведоха таван за ежедневния прием на мигранти на своя територия до 580 човека.

Споразумението за единни правила за регистрация на мигранти на гръцко-македонската граница и транспортирането им до Австрия беше подписано от петте страни от т. нар. "Балкански маршрут" в Загреб на 18 февруари.
По силата на споразумението на мигрантите ще им бъдат взимани биометрични данни, с цел да се определи дали те наистина идват от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, където животът им е в опасност.

На тях няма да им бъде даван статут на търсещи убежище на гръцко-македонската граница, като това ще става в Австрия или всяка друга страна, явяваща се тяхна крайна цел. Властите в Сърбия обявиха, че са официално уведомени за това, че Словения и Хърватия ще допускат на тяхната територия до 500 мигранти.

 

#мигранти #Сърбия #Македония #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници