Русия спря полетите в Сирия, примирието влезе в сила

Русия спря полетите в Сирия, примирието влезе в сила
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Краят на враждебните действия, за който някои сирийски групировки обвиха ограничение от 2 седмици, е най-добрият шанс за мир от избухването на гражданската война преди 5 години, заяви ООН.

Башар ал Асад, подпомаган от Русия, Иран, ливанската групировка "Хизбула" и шиитски милиции от Ирак и Афганистан, както и над 100 антиправителствени групировки дават по този начин възможност и на хуманитарни конвои да достигнат до хиляди блокирани от боете хора.

Москва, която напомни, че договорката е от примирието да бъдат изключени "Ислямска държава", "Фронтът Нусра" и други подобни групировки на екстремисти, съобщи, че в събота самолетите ѝ няма да извършват полети над Сирия, за да не би да бъдат атакувани погрешни цели.

С малки изключения прекратяването на огъня - първото, за което се прави опит от 4 години насам, се спазва.

Но за противниците на Асад тази дипломатическа победа е признаване на новата реалност на терен, драматично променена от силовата намеса на Русия през септември.

Интервенцията на Москва на практика унищожи надеждите на бунтовниците - подхранвана и от арабските им помощници, и от Запада - че режимът в Дамаск може да бъде свален със сила, коментира "Ройтерс".

От няколко места пристигат съобщения за бомбени атентати или атаки от страна на "Ислямска държава", включително по границата с Турция.

Ако сраженията не се подновят, възможно е на 7 март в Женева да започнат преговори по политическия процес за уреждане на конфликта. Предишният кръг се провали, защото бунтовниците заявиха, че не могат да преговарят, докато ги бомбардират.

#Сирия #примирие в Сирия #Русия #бомбардировка #САЩ #Башар ал Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници