И ЕС потвърди: Има опасност от терорстични кибератаки срещу белгийски ядрени централи

И ЕС потвърди: Има опасност от терорстични кибератаки срещу белгийски ядрени централи
ТАСС
A A+ A++ A

Има опасност терористи да предприемат кибератаки срещу белгийските АЕЦ. Това заяви днес координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил де Керхов в интервю за регионалния в. "Мьоз", издаван в Южна Белгия, където е разположена една от двете големи ядрени централи в страната - "Тианж", съобщи ТАСС.

"Новите технологии дават възможност дори единични терористи да извършват атентати от голям мащаб. Още преди пет години са правени опити за проникване в системите за дистанционно наблюдение, за събиране на данни относно управлението на атомните централи, въздушния контрол и управлението на движението по железопътните линии", отбеляза Де Керхов.

Запитан може ли Белгия да реагира на кибернетичните заплахи в тази сфера, той посочи, че се съмнява дали е възможно "да бъдат предвидени и спрени сериозни нападения", също и дали ресорните предприятия в кралството достатъчно добре осъзнават опасността.

През 2014 г. имаше диверсия срещу втората белгийска АЕЦ - "Дул", припомня ТАСС. Виновникът за нея не беше установен, въпреки че в хода на разследването стана ясно, че бивши техник на тази централа е сред воюващите в Сирия белгийски ислямисти.

Опасенията за терористичен  предстоящ терористичен акт срещу белгийски ядрени централи се подхранва още повече и от случилото се наскоро в АЕЦ "Тианж". Днес стана известно, че служител по сигурността в белгийската атомна електроцентрала „Тианж“ е бил убит в белгийския град Шарлероа, а пропускът му за централата е откраднат. Съобщението е на вестник Dernière Heure, позовавайки се на източници в местната полиция.

Преди това вестникът съобщи, че АЕЦ „Тианж“ е била основната цел на атаките на терористичната група в Брюксел.

В деня на убийството на охранителя телевизионния канал RTBF съобщи, че през последната седмица властите са иззели пропуските на 11 работници в АЕЦ "Тианж"- тоест след ареста в Брюксел на главния заподозрян за терористичните актове в Париж Салах Абдеслам, който е член на същата групировка, която на 22 март извърши атентатите на летището и в метрото в белгийската столица. По-рано вестник Derniere heure обяви, че брюкселските терористи са възнамерявали да нападнат белгийски ядрени централи, но са били принудени да сменят целите, притиснати в ъгъла от полицейските претърсвания и арестите на членове на групата в Брюксел.

#кибератаки #белгийските АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници