Богатите страни са приютили едва процент и половина от сирийските бежанци

Богатите страни са приютили едва процент и половина от сирийските бежанци
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-богатите страни в света са приютили едва 1.39% от петте милиона сирийски бежанци, сочи доклад на британската неправителствена организация "Оксфам" (Oxfam), цитиран от световните агенции.

Според "Оксфам" развитите държави трябва по-бързо да отворят вратите си за сирйците, които бягат от гражданската война в родината си, продължаваща повече от 5 години. По-голямата част от бежанците се намират в съседните Ливан, Йордания и Турция.

По оценки на организацията до края на 2016 г. богатите страни трябва да приютят поне 10 % от регистрираните 4.8 милиона бежанци – или 480 000 души. До момента те са дали убежище едва на 130 000 бегълци от Сирия. Едва 67 000 от бежанците са стигнали до крайната си цел.
Като добър пример са посочени само Норвегия, Германия и Канада.

"Оксфам" предупреждава, че огромна част от бежанската вълна е поета от страни с нестабилна икономика и недоразвита инфраструктура. Организацията критикува и страната, в която е базирана – Великобритания, защото се е ангажирала да приюти едва 20 000 бежанци до 2020 г. Тя призовава и САЩ, Франция, Холандия и Дания да направят повече.

Хуманитарната структура отчита, че един на всеки петима жители на Ливан в момента е сирийски бежанец. Те съставляват и 10% от населението на съседна Йордания, където четвъртият по големина град е превърнат в бежански лагер.

"Оксфам" e независима международна организация. Основана e във Великобритания (Оксфорд) през1942 г. Работи на пазарите на над 90 страни по света.

#Оксфам #бежанци #Сирия #Йордания #Турция #Ливан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници