Фолкландските острови са в аржентински води, реши комисия на ООН

Фолкландските острови са в аржентински води, реши комисия на ООН
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството на Аржентина приветства днес решение на комисия на ООН, което разширява морската ѝ територия в Южния Атлантически океан с 35 процента, включвайки в нея и Фолкландските острови, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Министерството на външните работи на Аржентина заяви, че водната ѝ площ е нараснала с 0,66 милиона квадратни мили (1,7 милиона квадратни километра) и че решението е ключово в спора с Великобритания за островите. През 1982 г. Аржентина губи кратка кървава война с Великобритания, след като аржентинските войски превземат архипелага, наричан от латиноамериканците Малвински острови.

Комисията на ООН по границите на континенталния шелф застана на страната на Аржентина по-рано този месец, ратифицирайки аржентински доклад от 2009 г., коригиращ границите на нейната територия от 200 на 350 мили от бреговете й.

"Това е исторически момент за Аржентина, защото направихме голям скок в очертаването на външната граница на нашия континентален шелф. Това препотвърждава суверенните ни права върху ресурсите в нашия континентален шелф", каза външната министърка Сусана Малкора.

Проучванията за петролни залежи вече наливат милиони долари в икономиката на Фолкландските острови. Много островитяни са обезпокоени от териториалните претенции на Аржентина, както и от потенциала да се появят проблеми, свързани с бързите промени, предизвикани от новата индустрия.

Решението на комисията на ООН включва възражението, че има неуреден дипломатически спор между Аржентина и Великобритания за островите.

Във вътрешен план Фолкландските острови се самоуправляват, но Великобритания отговаря за отбраната и външните им работи.

 

#Фолкландски острови #Аржентина #Великобриатния #ООН #Атлантическия океан #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници