Ще слагаме камери и по границата със Сърбия

Ще слагаме камери и по границата със Сърбия
Снимка: МВР
A A+ A++ A

Министерство на вътрешните работи (МВР) ще изгражда автоматизирана система за наблюдение и на българо-сръбската граница в района на ГКПП Калотина с координационен център в регионалната дирекция на Гранична полиция в Драгоман. Предвижда се стойността на проекта да бъде в размер на 1 млн. евро с ДДС. Това се разбра във вторник при представяне на инвестиционните цели на министерството за новия програмен период (2014-2020г.) с финансиране, осигурено от Европейската комисия (ЕК). На него присъства и зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

МВР планира да се поставят камери на 2 или 3 пункта по границата със Сърбия между Калотина и Видин, които да бъдат с опция за нощно виждане. Министерството е сключило и договори за безвъзмездна финансова помощ. Един от тях е за следгаранционна поддръжка на автоматизирана система за техническо наблюдение на българо-сръбската граница.

Представянето се проведе в новоизградената авиобаза на Гранична полиция. Освен плановете на вътрешното министерство за периода до 2020 г., бяха оповестени и резултатите от приключилите многогодишни програми на Европейския фонд за връщане и Фонда за външните граници, отново със средства от ЕК. В предишния програмен период са усвоени около 45 млн евро, обясни Гунев. Като България е постигнала усвояемост от 85 % от одобрените за нея средства. Повечето пари са отишли са граничната сигурност и по-малко към дирекция "Миграция", разказа зам.-министърът.

Той обясни още, че България е от първите държави, които са отворили новия програмния период (2014 до 2020г.), като това е станало миналата година. Очаква се скоро в България да се задействат и Норвежки и Швейцарски финансови механизми, които досега са се бавили, заради преговори на двете държави с ЕК.

Парите от новия програмен период са предназначени за вътрешна сигурност и полицейско сътрудничество и отново за сигурността по границите. От тях повечето за киберсигурност, превенция на тероризма, развитие на информационните системи на МВР. Общата стойност на проекта е близо 96 млн. евро. За 2015 г. са одобрени 28 %, които България трябва да усвои. Това включва одобрени от ЕК проекти и сключени договори с бенефициенти по обществени поръчки. Планът за 2016 година е още по-амбициозен - за 56 % от средствата за програмния период. По думите на Гунев МВР си е "научило урока" от предишния период и сега бърза да поиска одобрение за по-голям процент, за да не се загубят финансови средства.

Основните резултати от фонда за въшните граници са за изграждане на интегрирана система за наблюдение на границата с Турция (малко над 16.5 млн. евро). Според зам. министъра МВР се стреми от една страна да осигури свободно преминаване на границите за граждани от Европейския съюз, а от друга България трябва да бъде гарант за сигурност като външна граница на съюза.

Със средствата от фонда е изградена и нова авиобаза на Гранична полиция (близо 7 млн. евро). По предишен програмен период тя се е сдобила с 4 хеликоптера, а вече и авиобаза - хангари за тях и сграда за цялата администрация. Там ще се извършват регулярни и годишни технически прегледи на хеликоптерите. 

#гранична полиция #граница #Сърбия #мигранти #авиобаза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници