Ведомството на Калфин подготвя закон за социална икономика

Ведомството на Калфин подготвя закон за социална икономика
БГНЕС
A A+ A++ A

Работи по текстовете на нов закон за социална икономика. Това съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, като уточни, че проектът се разработва в партньорство с неправителствени организации.

Вицепремиерът уточни, че не става въпрос за социална дейност, а за стимули за социални предприятия - компаниите, които дават работа на социално уязвими хора и такива с увреждания.

„Това не е социална дейност. Това е икономическа дейност, която дава възможност на хора, които имат увреждания, да бъдат пълноценни, да работят, да се чувстват действително полезни. И без закон, на изложението тук се вижда, че има много такива предприятия, има кооперации, които работят от десетилетия. Но всички те срещат трудности. Големият проблем е с пазара. Но тук, всички виждаме, че правят много качествени продукти. Това е и отношение на обществото, да им помогнем, когато купуваме тези продукти“, коментипа Калфин, цитиран от БНР.

Социалният министър подчерта, че социалните предприятия трябва да бъдат подпомагани, като се подготвят и различни финансови инструменти с помощта на европейските фондове. По думите му у нас социалната икономика е под един процент от Брутния вътрешен продукт, но има държави, където тя заема до седем процента.

Според министър Калфин единият от източниците за финансова помощ е т. нар. Фонд на фондовете, в който се акумулират средства от оперативните програми на ЕС.

„Това, което прави държавата е едно предприятие, на което казваме фонд на фондовете. Там всяка оперативна програма включва част от средствата, които са разпределени. Ние работим с Оперативна програма "Човешки ресурси". Тя е за насърчаване на предприемачеството в съвсем началната фаза на проектите. Отделени са 55 милиона евро за тази схема, като идеята на финансовите инструменти е, че те ще доведат и до допълнителни инвестиции. Фондът предстои да заработи, надявам се до два-три месеца, чрез посредници - банки, застрахователни компании“, обясни вицепремиерът и социален министър.

#социална икономика #хора с увреждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино