Едва 20% от хората с увреждания у нас работят

Едва 20% от хората с увреждания у нас работят

canva

A A+ A++ A

Едва 21% от хората с увреждания у нас работят, въпреки че имат квалификация или умения да бъдат наети на пазара на труда. Данните са на Съюза на инвалидите в България. Хората с ТЕЛК у нас са 680 хиляди, от които близо 200 хиляди са запазили възможността си да работят, информира БНТ.

Катастрофа преобръща живота на Пламен Стоянов, когато е на 25 години. Възстановява се след дълга рехабилитация и завършва лингвистика с информационни технологии. Пламен е назначен по проект като координатор в Съюза за инвалидите и вече има първия си успех. По негов сигнал улица „Даме Груев“ в Пловдив става пригодна за колички.

"След множество имейли до институциите, които се занимават с проблема, проблемът беше решен и на тротоар, на който не бяха изградени скосенията, впоследствие изградиха скосенията, силно се надявам да са си получили урока", разказва Пламен Стоянов.

Работното място на Пламен е по проект на Агенцията за хората с увреждания. Част от хората обаче не могат да си намерят подходяща позиция или им се предлага нискоквалифицирана работа. Затова Агенцията ще наблегне на допълнителни обучения.

"Само със социални помощи е много трудно човек да оцелява особено в съвремието и може би националната цел е да подпомогнем пазара на труда, защото в момента имаме една огромна липса на хора, на работна ръка и то с квалификация", каза проф. Георги Йорданов – изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

Според експертите хората с ТЕЛК трудно си намират работа, заради притесненията на работодателите, че после трудно могат да ги освободят, ако не се справят.

"Този член го махнаха през 90-те години, сега ограничението е само, че работодателят преназначава лицето на друга щатна бройка, която е по-лека за него, по-лесно изпълнима и в краен случай, ако лицето не може да върши и тази дейност, той спокойно може да го освободи", обясни Георги Колев – председател на Съюза на инвалидите в България.

Пламен ще работи по проекта три години и се надява през това време да помогне на много други да намерят своята реализация.

#хора с увреждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници