След необявеното посещение в Ирак, Кери пристигна неочаквано и в Кабул

След необявеното посещение в Ирак, Кери пристигна неочаквано и в Кабул
БГНЕС
A A+ A++ A

Американският държавен секретар Джон Кери пристигна днес в Афганистан, надявайки се да насърчи сътрудничеството с правителството на националното единство, за чието съставяне самият той помогна преди по-малко от две години, но което се оказва до голяма степен неспособно да управлява, предаде Асошиейтед прес.

Това е второто необявено посещение на Кери през последните дни в страна, която САЩ, изглежда, не могат да стабилизират. Вчера той беше в Ирак.

Държавният секретар ще разговаря заедно с афганистанския президент Ашраф Гани и неговия съперник Абдула Абдула, който е ръководител на изпълнителната власт, а по-късно ще се срещне с всеки от тях поотделно. Той също така ще обсъди сигурността, управлението и икономическото развитие с външния министър.

Преди посещението специалният представител на американския президент Барак Обама за Афганистан Ричард Олсън каза, че Кери "иска да покаже продължаващата подкрепа на САЩ за правителството на националното единство".

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби заяви, че Кери ще "изрази подкрепа за усилията на афганистанското правителство за спиране на конфликта в Афганистан чрез процес на мир и помирение с талибаните".

Предизвикателствата в Афганистан са сходни с тези, пред които се изправи Кери в Ирак.

Правителствата и на двете страни нямат контрол върху значителни части от държавните територии. Афганистанската война с талибаните навлиза в 15-ата година, а иракските власти все още се опитват да наберат сила за настъпление срещу град Мосул и други населени места, завзети от групировката "Ислямска държава". И двете правителства са заплашени от междуобщностни и лични съперничества, а вакуумът в сигурността е заплаха за Вашингтон.

САЩ нахлуха в Афганистан и Ирак при управлението на предишния американски президент Джордж У. Буш, надявайки се да установят стабилни демокрации. Усилията им обаче не се увенчаха с успех, след като те похарчиха около 2 трилиона долара и загубиха няколко хиляди войници.
Източник: БТА

#Джон Кери #Афганистан #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници