Белгийски джихадист предупредил майка си да не излиза днес, властите засилват охраната в Брюксел

Белгийски джихадист предупредил майка си да не излиза днес, властите засилват охраната в Брюксел
БГНЕС
A A+ A++ A

Майката на белгийски джихадист получила съобщение от сина си да не излиза днес и да не посещава обществени места, съобщават местни медии.

Уточнява се, че съобщението е изпратено от Сирия и белгийските власти го приемат сериозно. От полицейския кризисен център поясняват, че подобни съобщения оправдават допълнително запазването на предпоследна степен на готовност за атентат в страната.

Белгийските медии разказват и за друго прихванато съобщение - от Юнес, брата на загиналия в Париж терорист Абделхамид Абауд. Юнес казал по телефона на сестра си, която е в Белгия, че се връща. Службите са установили, че Юнес е говорил от Саудитска Арабия.

Европейските власти се опасяват, че Юнес Абауд цели "да отмъсти" за смъртта на брат си при щурма в парижкото предградие "Сен Дени" непосредствено след ноемврийските атентати. Абделхамид Абауд е възприеман като водеща фигура в терористичните бригади, ударили през ноември Париж. Приживе той бе отвел по-малкия си брат Юнес в Сирия, като така го направи най-малкия джихадист в редиците на "Ислямска държава".

На този фон днес медиите съобщават, че броят на военните, които охраняват Брюксел, ще бъде повишен до 1800 души. От края на миналата година в белгийската столица бяха разгърнати 1200 военни, броят им бе повишен до 1500 след атентатите от 22 март на летището и в метрото на града.

От този понеделник в Брюксел наред с полицаите ще патрулират допълнително още 300 войници от сухопътните части на белгийската армия. Така общият им брой в града ще бъде 1800, обяви синдикатът на служителите в министерството на отбраната. Синдикалистите предупредиха, че положението става неудържимо и поискаха допълнителни пари за оборудване на военните.

Операцията по охрана на улици, метро и обществени сгради се казва „Бдителен пазител“. Тя се случва въпреки критиките в медиите, че засиленото присъствие на пехотинци с автомати не е помогнало за предотвратяването на бомбените атентати на 22 март на международното летище в Брюксел и метростанцията Малбек, когато загинаха 32-ма души.



Източник: БТА/БНР

#джихадист #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници