Огнян Донев, КРИБ разтревожени от местенето на агенции

Огнян Донев, КРИБ разтревожени от местенето на агенции
Oгнян Донев на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики при президента Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Собственикът на „Софарма“ и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев изрази „загриженост“ по повод плановете на правителството да мести държавни агенции от София в провинцията.

„Имахме възможност преди две седмици на среща на правителството с КРИБ да изразим известна загриженост, защото преместването на няколко агенции наведнъж може да създаде хаос“, заяви собственикът на „Софарма“ Огнян Донев.

„Нашето мнение е, че има положително нещо в цялата работа. Но този експеримент нека да бъде направен с една-две агенции в началото, за да се видят последствията. Едновременното преместване на толкова агенции може да създаде проблем“, каза той след срещата на Съвета по икономически въпроси при президента, цитиран от БГНЕС.

По-рано президентът Росен Плевнелиев подкрепи децентрализацията на институциите. Той изрази позицията, че е по-добре институциите, които отговарят за определени отрасли, да бъдат по-близо до производителите. Така например туризмът да бъде във Варна, а Фонд „Земеделие“ в Добрич или Русе.

От своя страна бизнесменът Сашо Дончев, който също присъстваше на Съвета от името на Стопанска камера, отбеляза, че разговорите винаги са полезни.

„Днес е три пъти по-полезно, защото всички участници в дискусията бяха загрижени за положението в страната. Очевидно беше желанието на всички нещата да се подобрят и това да стане по-бързо“, каза той. Дончев заяви, че е имало много разнообразни и различни мнения.

„От името на Стопанска камера можем да кажем: продължаваме да смятаме, че държавата трябва да престане да пречи на предприемчивите хора. Смятаме, че държавата преди всичко трябва да гарантира справедливост, т.е. да гарантира две институции – институцията на частната собственост и институцията на договорите“, подчерта Дончев.

Той се обяви против идеята за създаване на някакъв централен планов комитет.

„Две десетилетия след като заявихме категорично, че не желаем да живеем по философията на колективистичното общество. За мен е недопустимо отново някои хора да искат реставриране на някакъв централен планов комитет. Препоръчвам им да прочетат Хаек „Пътят към робството“, което е спасило много по-успешни от нас нации да направят някакви глупости“, подчерта Дончев.

#Огнян Донев #Сашо Дончев #децентрализация #КРИБ #БСК #Росен Плевнелиев #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници