Земеделци искали с пари по селската програма да им плащат луксозни коли, кемпери и яхти, Фонд "Земеделие" отказвал

Земеделци искали с пари по селската програма да им плащат луксозни коли, кемпери и яхти, Фонд "Земеделие" отказвал
БГНЕС
A A+ A++ A

Имало е подадени заявки за плащане на субсидии от Държавен фонд "Земеделие" за закупуването на луксозни и твърде скъпи превозни средства с пари по Програмата за за развитие на селските райони, призна на пресконференция днес изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов. Той обаче категорично заяви, че по селската програма 2007 - 2013 г. не е плащано за закупуването на хеликоптери, самолети и яхти, независимо, че са подадени заявления за финансирането им.

По разпореждане на Порожанов са проверени всички проекти, в които са заявени за подпомагане кемпери. Инспекторатът на фонда и дирекция "Противодействие на измамите" също са направили проверки.

По ПРСР са изплатени субсидии в рамките на 60 на сто от пазарната стойност на общо 178 автомобила. Средно изплатената субсидия за един автомобил е 23 650 лв. За тази цена не може да се купи луксозен автомобил, каза Порожанов. Плащани са субсидии за коли от марките Дачия, Опел Корса, Киа, Грейт Уол. Най-скъпите, платени автомобили са четири броя пикапи Тойота Хайлукс. Те обаче са по проекти, свързани с товарна дейност, подчерта директорът на фонда. Цената на един такъв автомобил е 60 хил. лв. Изплатена е субсидия за 178 АТВ-та на стойност 1,6 млн. лв.; 67 микробуса за 2,5 млн. лв.; 22 бъгита за 254 хил. лв.; 216 велосипеда за 190 хил. лв.; четири джета за 52 хил. лв.; три парапланера за 17 хил. лв. Средно изплатената субсидия за едно АТВ е 9 хил. лв.; за микробус - 38 хил. лв.; за бъги - 12 хил. лв.; за велосипед - 879 лв., отчетоха от фонда.

 Юлиан Марков, директор на дирекция "Противодействие на измамите" във фонда каза, че има два случая за субсидии за кемпери, изпратени до прокуратурата, защото в хода на проверките е установено, че са представени документи с невярно съдържание. "Останалите сами разбраха, че няма да бъдат изплатени тези кемпери и сами не подадоха заявки за плащане", каза Марков. Той допусна, че бенефициентите не са ги закупили, знаейки, че няма да им бъдат изплатени. По думите на Марков става въпрос за грубо нарушение на принципа за икономичност, ефективност и ефикасност на разходите, затова и фондът отказва да направи такива плащания.

 От фонда съобщиха още за сигнали, отнасящи се до новия програмен период. По мярка 4.1 от новата програма са установени случаи за бенефициенти със заявки за подпомагане на скъпа селскостопанска техника. Проверката е установила, че става въпрос за завишение с около 150 хил. лв. при цена на един брой техника 300 хил. лв. Материалите са предоставени на прокуратурата, каза Марков.

От общо получени 3012 сигнала за съмнения за нередности 538 е изпратил Държавен фонд "Земеделие" до прокуратурата от 2011 г. досега. Получените сигнали от началото на тази година са 366, като 35 от тях са изпратени до прокуратурата, съобщи Румен Порожанов.

Той заяви, че фонд "Земеделие" стриктно спазва всички процедури по договаряне, оторизация и контрол. Сред основните цели в ежедневната работа на фонда е ефективната превенция и противодействие на нередностите, измамите и корупцията. Освен плановите проверки, се правят такива и сигнали и жалби, подчерта Порожанов.

Преди две седмици ДАНС и прокуратурата започнаха проверки по договори за проекти на Програмата за развитие на селските райони. В началото на април стана ясно, че Европейската комисия ще наложи финансови корекции по инвестиционни мерки от Програмата за близо 26 млн. евро. Изпълнителният директор фонда Румен Порожанов опроверга информацията, че може да се стигне до огромни размери загуби за страната ни от 250 милиона евро по програмата за селските райони. Той заяви също, че не се притеснява от проверката на правоохранителните органи, които все още не са приключили. В сряда правителството прие промени в Устройствения правилник на Държавен фонд „Земеделие”, с които в дирекциите за борба с измамите и технически инспекторат ще бъдат назначени допълнително служители.
 

#Порожанов #Програма за развитие на селските райони #кемпери #яхти #самолети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници