Северна Корея задържа руска яхта в международни води

Северна Корея задържа руска яхта в международни води
Южнокорейско военно учение в Японско море. / БГНЕС
A A+ A++ A

Руска състезателна яхта е била задържана от севернокорейската брегова охрана в неутрални води в Японско море, съобщи ТАСС. Новината беше потвърдена от посолството на Москва в Пхенян.

Яхтата „Елфин” е пътувала от южнокорейския град Пусан към Владивосток след участие в международно състезание. Според яхт-клуба „Седем фута”, съдът е преминал в близост до севернокорейски води, но не е нарушил никакви граници.

Яхтата, с големина 28 фута, е била взета на буксир от севернокорейска рибарска лодка. На борда на руския съд има 5 души екипаж, потвърдиха от руската дипломация, която „активно се опитва да изясни ситуацията”.

Северна Корея до този момент не е разяснила пред дипломатическото представителство на Руската федерация в Пхенян причините за задържането на яхтата „Елфин“, предава РИА Новости, като се позовава на информация от пресаташето на руското посолство в страната.

„Корейската страна не ни е предоставила ясни обяснения за причините за задържането на яхтата, но обеща да направи това в скоро време. Посолството поиска да бъде информирано за причините за задържането на съда и да бъдат предприети мерки за незабавното му освобождаване“, обясни пресаташето.

Дипломатът подчерта, че са изпратени запитвания към военното министерство и външнополитическото ведомство на Северна Корея. Междувременно генералният консул се е отправил към пристанището Кимчхак, където съгласно данни се насочва задържаната яхта.

#Северна Корея #руска яхта #международни води

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници