Дилма Русеф: Правителство изцяло от бели мъже не представлява бразилската нация

Дилма Русеф: Правителство изцяло от бели мъже не представлява бразилската нация
Част от членовете на новото бразилско правителство / БГНЕС
A A+ A++ A

Отстраненият от длъжност бразилски президент Дилма Русеф разкритикува новото правителство на досегашния й заместник Мишел Темер заради това, че е съставено само от бели мъже. Това е първият бразилски кабинет, който няма жени в състава си, от 1979 година насам.

Според Русеф, цитирана от западни медии, правителството не представлява страната, която е една от етнически най-разнообразните нации в света. В нейния кабинет от 31 министри, 7 бяха жени.

По думите на новия правителствен ръководител Елису Падия състава на изпълнителния орган е бил определен в изключително кратък срок и жени не са могли да бъдат намерени. „Опитахме да намерим жени, но поради причини, които няма да дискутираме сега, го обсъдихме и не беше възможно… Ще вкараме жени в правителството на постове, които преди бяха министерски, а сега ще имат същите функции, но с друго име”, заяви Падия.

Това представлява сериозен контраст с управлението на Русеф, която се наричаше „presidenta” вместо неутралното „presidente” и говореше за „бразилските жени и мъже”. „Чернокожите и жените имат фундаментално значение ако наистина искаш да изградиш инклузивна държава”, заяви Русеф пред журналисти. Тя ще продължи да живее в президентския дворец в шестте месеца, в които ще продължи процедурата по импийчмънт.

 „Правителството ясно показва, че ще бъде неолиберално в икономиката и изключително консервативно от социална и културна гледна точка”, допълни президентката-социалист. И.д. президент Мишел Темер подчерта в първата си реч, след като Сената отстрани Русеф, че „икономическата жизнеспособност” е ключовата му задача. Той добави, че е от огромно значение страната да привлече „нови инвестиции и икономиката отново да започне да расте”, както и че ще защитава и разшири социалните програми.

Белите мъже съставляват 22% от населението на Бразилия през 2013 година, според правителствени данни от 2013 година. По същото време жените са 51% от всички бразилци. Вчера сайтът „Уикилийкс” публикува информация, според която през 2006 година Мишел Темер е поддържал контакт с разузнаването на САЩ. Русеф беше отстранена от бразилския Сенат по обвинения, че в определен период е фалшифицирала финансовите резултати на страната.

#Дилма Русеф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници