Китай строи военна инфраструктура на изкуствени острови в Южнокитайско море

Китай строи военна инфраструктура на изкуствени острови в Южнокитайско море
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се Китай да придобие съществена военна инфраструктура и система за наблюдение на изкуствените острови, които изгради в Южнокитайско море, като така ще си осигури в дългосрочен план "цивилно-военни бази" в спорните води, предаде БТА по съобщения на световните агенции.

В годишния доклад на Пентагона за китайската военна активност през 2015 г. се посочва, че Китай е добавил повече от 1300 хектара земя с изкуствените съоръжения, които окупира в архипелага Спратли в рамките на две години.

Според доклада Китай е приключил придобиването на териториите през октомври и оттогава е съсредоточил усилията си върху развитието на инфраструктурата, включително на три самолетни писти с дължина 3 хиляди метра, на които могат да се побират бойни изтребители.

"Очаква се да бъдат разположени комуникационни и наблюдателни системи върху изкуствените острови в следващите години", се казва доклада. "Така Китай ще е в състояние да използва тези територии като постоянни цивилно-военни бази, за да подсили значително присъствието си в Южнокитайско море."

Вчера Пентагонът разкри, че най-висшият американски военен, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили генерал Джоузеф Дънфорд е предложил на китайския си колега генерал Фан Фънхуей, началник на генералния щаб на китайските въоръжени сили, изработване на механизми за намаляване на напрежението. Двамата са разговаряли по видеоконферентна връзка в четвъртък.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ за Източна Азия генерал Ейбрахам Денмарк заяви на брифинг, че разходите за отбрана на Китай за 2015 г. са по-големи от официално обявяваните 144 милиарда долара и са достигнали 180 милиарда.

В доклада е отбелязано и обявеното от Китай намерение да установи първата си военна база в чужбина в Джибути. САЩ очакват Пекин да разположи и военноморски логистични бази в страни, с които има общи интереси, включително в Пакистан.

 

#Китай #армия #Южнокитайско море #логистика #бази #Източна Азия #Въоръжени сили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници