Законопроект на реформаторите: Фондът за гарантиране на влоговете да дава отчет пред обществото

Законопроект на реформаторите: Фондът за гарантиране на влоговете да дава отчет пред обществото
БГНЕС
A A+ A++ A

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да бъде задължен да предоставя на обществото данни по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Това предвижда проектозакон за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, внесен днес от депутатите от Мартин Димитров и Петър Славов, които са от гражданската квота на Реформаторския блок.

Предложението е провокирано от категоричният отказ на представителите на гаранционния фонд да дават информация за развитието на казуса „КТБ“, когато тя е поискана от представители на гражданското общество, съобщава OFFnews.

„Сегашният управителен съвет на фонда застъпва тезата, че „фондът не представлява държавен орган“ и не е задължен субект за предоставяне на обществена информация, в това число и на народните представители", пише в мотивите на Димитров и Славов.

Според тях е неприемливо, че в момента липсва механизъм, по който Министерски съвет, БНБ или обществото да може да задължава управителния съвет на фонда за предоставяне на информация за работата им.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките все още дължи близо 2 милиарда лева на държавния бюджет, с които не разполагаше, за да изплати гарантираните влогове в КТБ, припомнят депутатите. "Въпреки значителното задължение към държавата, данъкоплатците нямат ресурс, с който да изискат от фонда информация за предприетите от тях мерки и гаранциите, че до подобна ситуация няма да се повтори", се посочва в мотивите.
 

#Фондът за гарантиране на влоговете в банките

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници