Новите мерки срещу ДДС-измамите няма да доведат до поскъпване на горивата

Новите мерки срещу ДДС-измамите няма да доведат до поскъпване на горивата
БГНЕС
A A+ A++ A

Новите мерки срещу ДДС-измамите с течни горива няма да доведат до поскъпване на горивата. Това обясни по БНР финансовият министър Владислав Горанов. По неговите думи предложените от Министерството на финансите мерки няма да засегнат големите вериги бензиностанции и по тази причина опасенията за оскъпяване на бензина и дизела са "спекулативни".

От Българската петролна и газова асоциация заявиха за "Хоризонт", че затягането на режима е положителна стъпка, тъй като ще изчисти бранша от фирми - фантоми.

Ако търговец на течни горива няма дистанционна връзка с Националната агенция за приходите, ще трябва да осигури обезпечение от 20 на сто от данъчната основа. Финансовият министър Владислав Горанов:

"Не е задължително да сте регистриран складодържател, за да имате право да търгувате с горива, по-скоро това превентира и засяга тези компании, които са регистрирани наскоро, нямат история, свързана с приходната администрация и се създават с цел да се прекъсне веригата на доставки и да се избегне плащането на данъка върху добавената стойност", коментира Горанов.

Дотолкова доколкото бензиностанциите в голямата си част са собственост на големи компании, не би трябвало да има някакъв ефект върху тях. Тук по скоро говорим за малките обекти, подчерта министърът.
Именно заради това не се очаква поскъпване на цените на горивата, провокирано от затягането на контрола от страна на финансовото министерство, заяви и Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

"Аз не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата. Дали ще изчезнат фирми не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчистването на кухи фирми, това никак не би било лошо", каза още Бенчев.

Най-честито измами с ДДС върху течните горива се правят чрез фиктивни фирми и чрез прехвърлянето вътре в рамките на данъчния склад на фирми на малоимотни граждани или фирми, които впоследствие  бързо се дерегистрират по ДДС и по този начин държавата губи огромно количество данък върху добавената стойност.

За миналата година държавната хазна е изгубила над 100 млн. лева заради ДДС измами с течните горива.

#горива #Горанов #Българска петролна и газова асоциация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници