Мистерията с падналия египетски самолет остава! "Иджипт еър" опроверга предишното си съобщение за открити отломки

Мистерията с падналия египетски самолет остава! "Иджипт еър" опроверга предишното си съобщение за открити отломки
Египетският министър на авиацията Шариф Фатхи заяви, че по-вероятно е самолетът да е жертва на терористична атака. / БГНЕС
A A+ A++ A

Мистерията с разбилия се за пътническият А320, който е пътувал от Париж за Кайро, остава неразгадана. Информацията за инцидента се мени с минути. Засега отломки от пътническия самолет не са открити. Издирвателните работи са съсредоточени в източната част на средиземно море, където се предполага, че е паднал самолетът.

Египетската авиокомпания "Иджипт еър" опроверга предишното си съобщение за открити отломки на изчезналия в Средиземно море пътнически самолет "Еърбъс А-320", съобщиха ДПА и ТАСС.  

Признаваме, че сбъркахме, като съобщихме за намирането на отломки, защото това, което идентифицирахме, не е част от нашия самолет, заяви вицепрезидентът на компанията пред Си Ен Ен. Той добави, че издирването продължава.

Египет оглави официалната комисия за разследване на изчезването на самолета на пътувал от Кайро за Париж,  съобщи началникът на египетското управление за разследване на въздушни произшествия Айман ал-Мокадем.
 
В комисията  ще участва и Франция, която е производител на самолета "Еърбъс А320" и страната с втория по големина брой хора, пътували с полета.

Великобритания изпраща военен кораб и самолет, които да се включат в издирването на изчезналия самолет.

Египетският министър на авиацията Шариф Фатхи обяви, че засега е твърде рано да се изключи, която и да било хипотеза за изчезването на самолета на "Иджипт Еър". Той все пак призна, че самолетът е по-вероятно да е бил свален заради терористична атака, отколкото в резултат на технически проблем. Засега няма информация и за намерени останки от машината.

Катастрофата на самолета на EgyptAir най-веротяно е причинена от терористичен акт и Русия призовава всички европейски партньори да помогнат за откриването на извършителите,  заяви вчера директорът на руското контраразузнаване Александър Бортников, цитиран от РИА "Новости".

"За голямо съжаление, днес стана още един инцидент със самолет на египетскитеавиолинии. По всичко изглежда, че това е терористичен акт, в резултат на който са загинали 66 граждани на около 12 държави", каза ръководителят на Федералната служба са сигурност (ФСБ). Той призова всички заинтересовани страни, включително тези от Европа, "да предприемат съвместни мерки за откриване на лицата, причастни с този чудовищен акт.

Малко по-късно и египетският министър на транспорта Шериф Фатхи каза, че вероятността за терористичен акт като причина за изчезването на машината е по-голяма от тази за технически проблем. Самолетът е преминал всички необходими технически проверки, добави той, цитиран от ТАСС.

Съединените Щати нямат официално заключение за причините за падането на самолета на Иджипт Еър. В същото време ФБР оказва съдействие на разследването, което се провежда от Египет и Франция.

В изявление, разпространено от Белия Дом прессекретарят Джош Ърнест посочи, че Америка изпраща най-дълбоките си съболезнования на семействата и близките на пътниците и екипажа на полета, както и на страните, засегнати от трагедията. И докато руските власти говорят за вероятна „терористична атака“, Ърнест за сега описва случилото се като „инцидент“:

Към този момент не знаем със сигурност какво е причинило изчезването на полет 804. Съединените Щати са готови за окажат пълна подкрепа и да помогнат с ресурси на правителствата на Египет и Франция при разследването на този инцидент.

От своя страна шефът на ФБР Джеймс Коми заяви, че бюрото все още няма доказателства, че самолетът е бил свален умишлено.

Конгресменът Адам Шиф – демократ от Комисията по разузнаване към Камарата на представителите каза, цитиран от АП

Разглеждаме записи от разузнаването, за да разберем дали имаме някакви снимки и дали имаме сигнали, които могат да разкрият разговори за подобен заговор.

Шиф допълва, че Съединените Щати работят заедно с французите, за да се хвърли светлина около пътниците. Той  коментира, че самолетът се е разпаднал по време на полета, но не е ясно защо.

#инцидент #терористичен акт #Русия #Франция #Египет #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници