За да не поскъпне токът, натоварват държавните компании ЕСО и Булгартрансгаз с допълнителни разходи

За да не поскъпне токът, натоварват държавните компании ЕСО и Булгартрансгаз с допълнителни разходи
БГНЕС
A A+ A++ A

За да не се стигне до поскъпване на тока в началото юли, когато започва новият ценови период, депутатите от енергийната комисия приеха законови промени, които натоварват с допълнителни разходи Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз", съобщи БНР. Двете държавни дружества ще трябва да внасят пет процента от печалбата си във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

В момента във фонда, който беше създаден да укрепи финансово НЕК и да преодолее дисбалансите в сектора, вноски правят всички производители на електроенергия. След промените пари във фонда ще внасят и Електроенергийния системен оператор и от "Булгартрансгаз" - около 30 милиона лева годишно. Аргументът на вносителите на проекта за промени в Закона за енергетиката е по този начин да се избегне скок на тока от юли, единодушни бяха Валентин Николов от ГЕР, Валери Симеонов от Патриотичния фронт и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Има два варианта - или да се повишава цената на потребителите и на бизнеса, или своевременно да предприемем мерки, каза Николов.

Ако не приемем това решение, алтернативата, за съжаление, е повишаване на цената на потребителите, нещо, което не би трябвало да се допуска и това трябва да бъде, евентуално, крайна мярка, подчерта Симеонов.

Искам да отбележа, че не отчитането на този допълнителен приход във фонда, ще доведе до увеличаване на добавката "задължения към обществото", която засяга пряко както българския бизнес, така и българските битови потребители, каза Иван Иванов.

От своя страна от левицата посочиха, че те мога да направят компромис и да подкрепят тези промени за предложение в енергийния закон, само ако бъдат обложени и частните електро- и газоразпределителни дружества.

Предстои промените в закона да влязат на първо четене в зала.

#ЕСО #Булгартрансгаз #цени на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници