Разследват незаконно придобиване на 200 млн. акции на „Газпром“

Разследват незаконно придобиване на 200 млн. акции на „Газпром“
БГНЕС
A A+ A++ A

Генералната прокуратура на Русия съобщи за започване на разследване по редица наказателни дала, свързани с незаконно придобиване на акции на „Газпром“ и отклоняване от плащане на данъци, към които има участие съоснователят на фонда Hermitage Capital Уилям Браудър. Това е съобщил представителят на надзора на ведомството Александър Куренной за Интерфакс, пише 3e-news.net.

„Следствените органи на Русия към настоящия момент извършват разследване по редица наказателни дела за незаконно придобиване през периода от 1997 г. до 2005 г. не по-малко от 200 млн.акции на „Газпром“, отклоняване от плащания на данъци и умишлен банкрут на редица компании“, заявява Куренной.

По думите му, „през посочения период инвестиционният фонд „Зиф Браверс Инвестмънт“, като данъчен резидент от САЩ и собственост на милиардерите от Ню Йорк, братята Зиф чрез мрежа от малки американски и офшорни компании е ликвидирал средства по сметки специално открити на руски юридически лица, които са изкупили акции на „Газпром“ на санкт-петербургската и московската борси в нарушение на действащият по това време указ на президента на Русия „За реда на тиражиране на акции на РАО „Газпром“.

По негови данни, „ръководството на този процес се е осъществявало от международна група, в която са влизали бпатята Зиф, Уилям Браудър, Джемисън Файерстоун и други лица“.

„През 2006 г. акциите са били преведени на кипърската компания "Гиггс Интерпрайзес Лимитед", а получените средства като дивиденти са били преведени на друго юридическо лице, в резултат на което руският бюджет е бил лишен от получаване на данъци за над 1 млрд.рубли“, заявява Керенной.

По думите му, „впоследствие паричните средства и акции са постъпили в баланса на американки компании, управлявани от фонда на братята Зиф. Руските правозащитни органи имат основания да смятат, че тези действия са нарушение на редица нормативни актове на САЩ, в това число и закона за инвестиционна дейност и може да са повод и за започване на наказателно преследване и от американските компетентни органи“.

„Към настоящия момент Генералната прокуратура на Русия подготвя обръщения за оказване на международна правна помощ към нашите колеги от Съединените Щати с молба да проверят посочените сделки за съответствие с американското финансово и данъчно законодателство, а също така да предоставят необходимите сведения за схемата на отнемане на рески активи за завършване на разследването на територията на Русия и за внасянето на делото в съда“, отбелязва представителят на прокуратурата.



#Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници