Гръцките власти са изселили 2 000 мигранти от Идомени, над пет пъти повече останаха в лагера

Гръцките власти са изселили 2 000 мигранти от Идомени, над пет пъти повече останаха в лагера
БГНЕС
A A+ A++ A

Продължава акцията на гръцката полиция по разчистването на нелегалния мигрантски лагер в Идомени (Сехово) на гръцко-македонската граница. През вчерашния ден властите са успели да изселят 2000 души, съобщиха гръцките власти, които посочиха още, че акциите ще продължат и през следващите дни.

Според съобщения в лагера има над 10 000 души, които очакват да продължат пътя си към Западна Европа, но останаха на македонската граница след затварянето на т. нар. Балкански маршрут по-рано тази година.

По данни на полицията 42 автобуса с повече от 2000 души са потеглили от Идомени /Сехово/ към центрове за настаняване на мигранти в Солун и околността. Полицейското присъствие в Идомени /Сехово/ ще остане засилено по време на евакуацията, докато лагерът не бъде изцяло изпразнен. До лагера не се допускат медии и по тази причина не може да се говори със сигурност дали срещу изселваните мигранти не се прилага насилствени действия.

Действията на Гърция по разчистването на лагера могат да бъдат оценени като едно закъсняло признание на съществуващата реалност – Балканският маршрут за мигрантите повече не съществува. Той беше затворен в резултат на задружните действия на държавите от Западните Балкани и Централна Европа. Водещи в този процес бяха Унгария и Австрия, които помогнаха на Македония да се справи със стотиците хиляди мигранти, които Гърция изпращаше в Европа.

Гръцките власти нарочно държаха лагера в продължение на месеци, за да оказват натиск върху Македония и Европейския съюз с цел постигането на своите политически и икономически цели за сметка на общоевропейските. Атина не се посвени и да и подпомогна на два пъти щурма на мигрантите срещу суверенната македонска граница. Благодарение на своевременната намеса на македонските граничари и техните колеги от централноевропейските страни провокацията не беше допусната. Тогава гръцкият президент излезе и обвини Македония, че използвала брутална сила. Това не помогна на Атина и с течение на времето положението на мигрантите на гръцка територия се влошаваше и се стигна до сблъсъци, при които полицията използва сълзотворен газ и сила, за да успокои обстановката. Стигна се и до жертви, гръцки полицаи прегазиха мигрант, който почина. Гръцкият президент не взе отношение по случая на насилие.

Поведението на Гърция, която отказа да пази границите на Европейския съюз, с което носи основната отговорност за мигрантския наплив през последната година, е остро критикувано от Европейския съюз и европейските лидери. Последният пример е от вчера, когато чешкият президент Милош Земан изрази своето учудване от това, че Атина отказва да изпълни своите задължения и да пази границите на ЕС.

 

#мигранти #Идомени #изселване #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници