Бъчварова: Имаме готовност да променим организацията по охраната на границата

Бъчварова: Имаме готовност да променим организацията по охраната на границата
Румяна Бъчварова / БГНЕС
A A+ A++ A

Имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Това заяви по БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Поводът е изавлението на турския премиер Реджеп Ердоган за възможно прекратяване на мигрантското споразумение между ЕС и Турция, ако не бъде премахнат визовият режим в общността за турските граждани.

Споразумението между България и Турция за реадмисия на бежанците е документ, извън условията на общата декларация между ЕС и Турция, уточни Бъчварова. „Внимателно следих изявлението (на Ердоган – бел.ред.). Турция поставя условие, че ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на документи, европейски, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи“, коментира тя и добави, че в новото турско правителство не е сменен министърът на външните работи, което е знак за продължаване на политиката.

„Не бих казала, че има преки рискове, но следим ситуацията и имаме готовност да променим организацията, която имаме по охрана на нашата граница. Да не забравяме, че изграждането на защитното съоръжение е към своя край, а то само по себе си е една изключително добра защита“, подчерта вътрешният министър.


Бъчварова припомни, че по темата за охраната на границата вече е изградено добро сътрудничество и с армията. Предстои за охраната на границата да бъдат и постоянно назначени служители на Гранична полиция, което ще доведе до намаляване броя на командированите служители на МВР.Като цяло общият брой на установените нелегални мигранти е с около почти 30% по-нисък, отколкото беше миналата година, допълни Румяна Бъчварова.


Според вицепремиера ставащото в Идомени е резултат от политиката на Гърция да не оставя на едно място големи групи мигранти. На практика Балканският маршрут е затворен към този момент, но процесът може да се обърне, а хората търсят път към Европа през най-уязвимите точки на защита на външните ѝ граници, допълни министърът.



#Бъчварова #охрана на границата #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници