И Евангелос Венизелос ще опита да състави правителство

И Евангелос Венизелос ще опита да състави правителство
Венизелос, чиято партия ПАСОК се класира трета на парламентарните избори, вероятно ще последва горчивия опит на „Нова демокрация“ и СИРИЗА и също няма да пожъне успех. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият социалист Евангелос Венизелос получи мандат за сформиране на правителство от президента на републиката Каролос Папуляс, след като първите две партии не успяха да го сторят.

Венизелос, чиято партия ПАСОК се класира трета на парламентарните избори, вероятно ще последва горчивия опит на „Нова демокрация“ и СИРИЗА и също няма да пожъне успех, предаде БГНЕС, позовавайки се на световните агенции.

При подобен сценарий Папуляс ще призове партиите да сформират коалиция и ако лидерите им се забавят до 17 май, в страната ще се проведат нови избори.

„Нашето предложение е да създадем правителство на националното единство – кабинет на сътрудничеството между проевропейските сили“, обясни 55-годишният социалист. „Очевидно е, че народът иска стабилност и иска да избегне (нови) избори“, заяви той.

Слабото представяне на „Нова демокрация“ и ПАСОК съкрати присъствието им в парламента на едва 149 места, включително бонуса от 50 депутати за консерваторите, присъждан на първата политическа сила.

В предишния парламент двете партии имаха общо 201. Останалите 151 места са заети от партии, обявили се против икономиите. В това число са комунистите, СИРИЗА и неонацистите от „Златна зора“.

#Евангелос Венизелос #Венизелос #ПАСОК #мандат #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници