Съветът на ЕС подкрепи създаването на европейска гранична служба

Съветът на ЕС подкрепи създаването на европейска гранична служба
БГНЕС
A A+ A++ A

Одобрено е предложението на Европейската комисия за обособяването на нова гранична служба на ЕС, която ще замести Фронтекс. Това съобщиха от Съвета на Европейския съюз.

За да влезе в сила решението за създаването на новата структура, ще бъде необходимо то да бъде подкрепено от Европейския парламент и да премине през още една процедура на гласуване от министрите в ЕС. Предложението предвижда новата гранична служба да има правомощията да извършва операции по издирването и връщането на незаконно проникнали в Общността мигранти.

Службата ще разполага с поне 1500 гранични служители в отделните държави от ЕС, готови за разгръщане в много кратки срокове. При нужда службата ще мобилизира служителите си, за да предостави спешна подкрепа с жива сила и техника на държави по външната граница, които временно не могат да се справят с граничния контрол.

Представители на новата служба ще имат и задачи в т. нар. горещи точки за регистрация на мигрантите, кандидатстващи за убежище в ЕС. Планът на ЕК предвижда службата да се намесва по външните граници, когато е необходимо, дори и без покана от съответната държава.

#Съвета на Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници