Арестуваха превантивно стотици демонстриращи в Париж

Арестуваха превантивно стотици демонстриращи в Париж
БГНЕС
A A+ A++ A

Френската полиция  арестува превантивно 100 души по време на поредна демонстрация в Париж срещу плануваните от правителството реформи в трудовия кодекс на страната, съобщи АФП. Това щеше да е вторият голям протест, воден от местните профсъюзи, от началото на Европейското първенство по футбол в страната.

Миналата седмица, отново в Париж, се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи. Благодарение на съгласуване между властите и организаторите на демонстрациите, те се състоят в дни, в които няма футболни срещи в столицата и полицията не е извънредно ангажирана с възможни терористични заплахи. Днешният 1,6-километров регламентиран марш ще започне на площада пред Бастилията, където вече са ситуирани стотици екипирани полицаи, и ще продължи до бреговете на р. Сена.

Повечето от превантивно задържаните са носили предмети, които можели да бъдат използвани, за да се замерят органите на реда, заявиха от френската полиция.

По-рано днес френският президент Франсоа Оланд повтори намерението си социалистическото му правителство да въведе противоречивите реформи, които според хора в самата му партия съвсем не са социалистически. Мерките улесняват наемането и уволняването на хора и според различните протестни движения са изцяло в полза на бизнеса и лишават от права трудещите се.

Консервативната опозиция от своя страна смята реформите за недостатъчно „гъвкави”, за да насърчат повече заетост и да улеснят предприемачите. Френският кабинет не може да събере достатъчна подкрепа за реформите в парламента, като сред противниците им са депутати от самата управляваща Социалистическа партия. Така правителството се принуди да въведе текстовете в законодателството с извънреден президентски указ на Оланд, заобикаляйки гласуването в парламента.

Според профсъюзите мерките ще доведат до срив в работническите права, а някои студентски и ученически организации виждат провал в създаването на „истински” работни места за младите.

Реформите обаче провокираха активизацията на далеч по-дълбоки леви политически движения в страната, включително такива с анархисти и антинституционален характер. За разлика от профсъюзите, те не само оспорват легитимността на промените в трудовия кодекс, разглеждани като покровителство за бизнеса, а критикуват цялостния характер на политическия процес и обществения договор заради върховенството на неолибералните икономически доктрини в тях.

Израз на тези настроения станаха нощните протести „Nuit Debout” (Будни цяла нощ, още превеждано Будна нощ и Нощна стража), при които от края на март насам се окупират централни площади в големи градове. Предишната протестна демонстрация на 14 юни доведе до раняването на 26 полицаи, двама от които влязоха в болница. Органите на реда бяха нападнати от маскирани протестиращи. Сред демонстрантите по първоначални информации имаше 6 ранени.

„Ще въведем реформите, защото е важно не само бизнесът да може да наема повече хора, но да бъде увеличено и обучението на кадри”, заяви Оланд преди демонстрацията в Париж.

Според проучвания двама от всеки трима французи не са съгласни с промените в трудовия кодекс, които сега трябва да бъдат одобрени от горната законодателна камара – Сената. Протестите продължават от март и доведоха до редица мащабни демонстрации, както и до ефективни стачки в петролни рафинерии, железниците и авиокомпаниите.

#Париж #протести #арести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници