S&P понижи с две степени рейтинга на Великобритания, реагира и Fitch

S&P понижи с две степени рейтинга на Великобритания, реагира и Fitch
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуурс" ( Standard & Poor's или S&P) обяви, че понижава с две степени оценката си за Великобритания и предупреди, че може да я свали още надолу след като в четвъртък над половината участници в референдум гласуваха за прекратяване на 43-годишното членство на страната в ЕС.

Агенцията бе останала единствената от трите големи, поддържаща максималния инвестиционен рейтинг от ААА за Обединеното кралство. Новата оценка е АА с негативна перспектива.

Малко по-късно и агенция "Фич" (Fitch) постъпи по същия начин и свали рейтинга от АА на АА+ с негативна перспектива, т.е. готовност в рамките на следващите няколко месеца да продължи да влошава оценката си. Брекзит ще се отрази отрицателно на икономиката, финансовата система и политическата стабилност, мотивират се от агенцията.

Според нас резултатът (от референдума) е значително събитие, което ще доведе до по-малко предвидима, стабилна и ефективна рамка за политики във Великобритания, казват от S&P. "Направихме ревизия на институционалната си оценка за Обединеното кралство и вече не смятаме, че тя е елемент на силно предимство".

"Негативната ни перспектива отразява рисковете за икономическите перспекстиви, постигането на фискалните и външни цели, ролята на паунда като резервна валута и рисковете за конституционния и икономически интегрирет на Великобритания, в случай, че в Шотландия се проведе втори референдум за независимост."

Един от водещите приоритети на финансовия министър Джордж Озбърн при идването му на власт през 2010г. бе запазването на елитния инвестиционен рейтинг на страната. "Фич" (Fitch) и "Муудис" (Moody's) вече понижиха оценката си и предупредиха за още по-ниски рейтинги.

Новината от S&P идва в момент, когато паундът отново слезе в понеделник на най-ниското си обменно равнище спрямо долара от 31 години насам. Борсовите индекси в Лондон продължиха да потъват, завличайки надолу и европейските (с изключение на испанските). Общоевропейският STOXX 600 падна с 4.1%, а в петък вече отчете 7% понижаване – най-голямото в рамките на един ден от 2008г. насам.

Много банки отчетоха най-голямото обезценяване на акциите си – европейският банков индекс изгуби 7.7%, заличавайки над една пета от стойността си само за два дни. Стойността му е съвсем малко над нивото, на което бе в края на 2011г. в най-тежкия момент на кризата с дълговете в еврозоната, коментира "Ройтерс".

От "Дойче банк" съветват клиенните си да избягват банковия сектор в Европа и особено тези във Великобритания, Испания и Италия. Акциите на Royal Bank of Scotland и Barclays поевтиняха с 15 и 17 процента на Bank of Ireland – с 21%, на Intesa Sanpaolo – с 11% и на UniCredit - с 8%. "Ройтерс" твърди, че Италия подготвя защита на банките си от дестабилизиращи разпродажби, започнали по борсите от петък насам.

Сред големите губещи компании в понеделник са easyJet (-22.3%) и IAG, собственикът на British Airways (-15.9%).

 

#Standard & Poor's #Стандарт енд Пуурс #кредитен рейтинг #Великобритания #ЕС #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници