Ердоган се върна в Истанбул и обяви чистка в армията

Ердоган се върна в Истанбул и обяви чистка в армията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Военните напускат позициите си в Анкара, съобщава ТАСС, позовавайки се на турски тв канал. Няколко часа Турция беше в хаос.

Десетки хилияди излязоха по улиците на столицата, за да протестират срещу опита за военен преврат. Военната техника напуска улиците на града.
Малко преди това американският президент Обама и държавният секретар Кери коментираха, че поддържат законно избраната власт в Турция.

Представител на Националното разузнаване на Турция Нух Йълмаз /МИТ/ съобщи, че опитът за преврат е бил предотвратен, съобщи ТАСС. "До сутринта всичко ще приключи", заяви Йълмаз и отбеляза, че опитът за преврат е бил на военните.

Самолетът на турския президент ще кацне в Истанбул, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни чиновници. Според FlightRadar президентският самолет след няколко кръга се е отправил към Инстанбул. Предполага се, че в него е Ердоган. Междувременно представители на Фетулах Гюлен отрекоха, че имат общо с опита за преврат в Турция.
Военни самолети бомбардираха площад Таксим в Истанбул, който е във владение на военните.Информационните агенции съобщават за взрив на летище Ататюрк в Истанбул.

Ердоган кацна на летището. Там го очакваха негови привърженици. Ердоган слезе от бронирания автомобил и се смеси с привържениците си, съобщи Нихал Йозерган за Нова тв."Ще има чистка в армията", заяви Ердоган пред ликуващите посрещачи.

Полицията в Турция е задържала по-голямата част от войниците, които се включиха в опита за държавен преврат, съобщава националният ежедневник Daily Sabah. Източници твърдят, че няма да бъдат предявявани обвинения срещу войници, които се върнат към своите военни постове и предадат оръжието си.Арестуваните към момента са 130.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган е все още президент и главнокомандващ, и обеща заговорниците да платят най-висока цена за действията си.

 

#Турция #Реджеп Таип Ердоган #военен преврат #войници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници