Още двама арестувани във връзка с атентата в Ница

A A+ A++ A

Френската полиция задържа още две лица във връзка с кървавия атентат на 14 юли в Ница, който взе 84 жертви. В момента следователите проучват дали туниският нападател Мохамед Булел е имал логистична подкрепа. Според прокуратурата Булел дълго е подготвял нападението, по време на което той премаза с 19-тонен камион множество хора, събрали се в Деня на Бастилията да гледат празничната заря. При атаката бяха ранени 300 души. Четирима мъже и една жена вече са обвинени в участие в терористична група и в съучастие в убийство.

Прокурорът Франсоа Мулен съобщи, че кореспонденция между заподозрените и Булел, който беше ликвидиран от полицията, сочат, че и те са били част от заговора. Единият от задържаните се е снимал с Булел пред наетия за нападението камион. Отговорност за атентата пое „Ислямска държава”.

Междувременно в цяла Франция тече кампания за набиране на средства за нов скутер за човека, който се опита да спре камиона на Булел, съобщиха радиостанциите „Франс енфо” и „Франс бльо”. Акцията „Скутер за героя” започнаха по интернет двама души от департамента Манш. Мнозина откликнаха и набраната сума вече е 21 000 евро. Решено е част от средствата да бъдат дадени на болниците в Ница, където още се лекуват няколко десетки пострадали. Инициаторите обясняват, че са започнали кампанията, не само за да благодарят на гражданина на Ница, но и защото им е напълно ясно, че той няма да получи никакво обезщетение за смачкания си мотор, защото на практика сам го е унищожил.

Вечерта на атентата човекът, който работи в митницата на летището, също бил на крайбрежната улица със съпругата си. Като видял, че на алеята се появява тежък камион, който се врязва в хората, Франк скочил на мощния си скутер и бързо догонил камиона. Франк скочил на стъпалото на камиона и успял да тласне скутера под колелата на машината, но и това не я спряло. През сваленото стъкло на кабината Франк нанесъл няколко удара в лицето на Булел, който обаче се опитал да го застреля. За щастие пистолетът му засякъл. Малко по-късно, след като изминал към 2 километра, камионът спрял, бил обкръжен от полиция, а терористът – застрелян.

Франк вече беше награден с медала на Ница за проявения героизъм. Редица общественици се застъпват героят да получи и Ордена на Почетния легион. /БГНЕС

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници