Трима сирийци у нас обвинени за тероризъм! Искали да влязат в ИДИЛ и да ударят трета държава

Трима сирийци у нас обвинени за тероризъм! Искали да влязат в ИДИЛ и да ударят трета държава
Румяна Арнаудова / БГНЕС
A A+ A++ A

Трима сирийци са били арестувани в Свиленград, докато се опитват да се върнат в Турция и да се включат в терористичните организации ИДИЛ и "Мюсюлмански братя". Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на извънреден брифинг, след като спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим за тероризъм.

Тримата са имали план легално да преминат българската граница през Гърция и от там да се отправят към Турция. Планът им обаче непроработил и затова са опитали незаконно да преминат държавната ни граница при Свиленград, където са задържани.

Тримата са дошли у нас от Гърция първо в Пловдив и след това в София, като с помощта на техни познати са се настанили в квартал "Надежда", като са искали да преминат от Турция в Сирия.

Те са обвинени в това, че на 07.02.2016 г. , са влезли на територията на България през границата ни с Гърция с цел да участват в терористични операции като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „ИДИЛ“ („Ислямска държава на Ирак и Леванте“) включително против чужда държава.

Ако българският съд признае вината им, тримата могат да получат наказание до 10 години лишаване от свобода.

Има категорични и безспорни доказателства срещу тримата сирийски граждани, обвинени за тероризъм, заяви  Арнаудова. Тя припомни, че това е второто дело за тероризъм след атентата в Сарафово.

Арнаудова уточни, че повдигането на обвинителните актове идва след проведено разследване в рамките на 4 месеца и половина. По думите ѝ с максимална точност разследващите от специализираната са установили движението на лицата и те са били задържани при опит да напуснат страната в района на Свиленград. Арнаудова допълни, че е последвало незабавно разследване и задържане за 72 часа на трите лица. „В рамките на това разследване те успяха да съберат всички доказателства необходими за предаването на лицата на съд и тяхното осъждане“, поясни тя. „Не мога да споделя от къде идват данните, нито какви способи са използвани, за да установим обстоятелствата, тъй като предоставянето на такава информация ще ни попречи в бъдеще да установяваме подобни лица и да им противодействаме адекватно“, заяви говорителят на главния прокурор. Тя уточни, че обвинителният акт е внесен преди 4 дни.

„Имайте предвид, че това е първото дело в България и представлява изключително предизвикателство за това дали обемът от доказателства, които сме представили, ще бъдат достатъчни за съда, за да бъдат осъдени тези лица. Според прокурорите от специализирана прокуратура основните елементи на това престъпление са доказани по категоричен и безспорен начин. Основните доказателства, сочещи за техните намерения се намират в техните телефони“, посочи Арнаудова.

По думите ѝ към момента и тримата се възползват от правото си да не дават обяснения. Тя отбеляза също, че тримата са получили са информация за това къде могат да отседнат и с какво могат да пътуват, но към момента няма доказателства хората, които са им оказали тази помощ, да са знаели за намеренията им, иначе те биха били обвинени за техни съучастници.

 

#специализирана прокуратура #обвинение #сирийци #ИДИЛ #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници