Спешна помощ при кървене от носа

Спешна помощ при кървене от носа
A A+ A++ A

Кръвотечението от носа (епистаксис) се случва сравнително често и първата реакция на хората е да легнат по гръб и незнайно защо да си вдигнат едната ръка – някои вдигат обезателно лявата, други твърдят, че трябва дясната да е нависоко. Моля, НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ГРЕШКА!

Кървенето от носа е неприятно, но рядко представлява сериозен здравословен проблем. Как да реагираме най-адекватно, когато ни се случи? Как да помогнем на човек наблизо по най-адекватния начин?

  1. Седнете и наведете глава напред (недейте да лягате!). Положението на главата по-високо от сърцето осигурява по-ниско налягане във вените на носа, което намалява кървенето. Навеждането напред помага на кръвта да изтича навън, а не да се стича към носоглътката. Ако легнете, кръвта попада или в хранопровода и се стича в стомаха, или в трахеята  и може да ви задави.
  2. Притиснете носа. Веднага можете да притиснете с палец и показалец ноздрите си и да дишате през устата – така притискате кървящия съд. Притискане за около 10 минути най-вероятно ще спре кървенето.
  3. За предпазване от повторно кървене не духайте носа си и не се навеждайте напред около няколко часа. През това време е добре да държите главата си над нивото на сърцето, т.е. ако легнете, подложете под главата си висока възглавница.
  4. Ако настъпи повторно кървене, необходимо е да изчистите носа си от кръвни съсиреци и да приложите деконгестивен спрей за нос. Притиснете отново носа си и се обърнете към вашия лекар.

Незабавано потърсете лекарска помощ, ако кървенето продължава повече от 20 минути или кървенето от носа е настъпило след инцидент (травма на главата, включително и удар в лицето, който може да причини счупване на лицеви кости).

Ако кървенето от носа ви се случва често или приемате антиагреганти или антикоагуланти (напр. аспирин или варфарин), обърнете се за консултация към вашия лекар.

По материали на Mayo Clinic USA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници