"Севилският бръснар" ще се играе в Правец

"Севилският бръснар" ще се играе в Правец
Източник: theatre.art.bg
A A+ A++ A

На 17 август, от 20.30 часа, на сцената в Правец ще бъде представена операта „Севилският бръснар" от Росини на Русенската опера. Спектакълът се посвещава на 200 години от първото представление на едно от най-жизнерадостните творения в световната класическа музика и е подготвен по поръчка на Международния музикален фестивал „Моцартови празници".

Диригент е Карло Донадио от Италия, режисьор е Боян Иванов, хореографията е дело на Ангелина Гаврилова, художник на декора и костюмите е Яна Дворецка. Участват гост-солистите Петя Петрова в ролята на Розина, Алек Аведисян (Фигаро), Назар Тацишин (Украйна) - Алмавива, Гергана Ряшева (Берта), солистите на Русенската опера Момчил Миланов (Дон Базилио), Пламен Бейков (Доктор Бартоло), оркестър, хор и балет на Държавна опера - Русе, и артисти от Балет „Арабеск".

Идеята да се представи популярното и обичано оперно заглавие с необичаен танцов прочит, без да се нарушава сюжета и музикалната драматургия, е изцяло на артистичния директор на ММФ „Моцартови празници" Христина Ангелакова.

Боян Иванов е от малкото театрални режисьори със сериозна музикална подготовка - талантливият експериментатор си е извоювал творчески авторитет както с постановките си в България, така и в чужбина. Основна роля в неговите последни творчески проекти играе смесването на различните сценични форми - танцов театър, опера, балет, видео мапинг.

В продължение на повече от месец Русенската опера е обхваната от творческата треска „Севилският бръснар". Процесът на подготовка е изтощителен, но цари атмосфера на приятелство и професионална всеотдайност между творческия екип и партньорите на сцената: балетните артисти и оперните изпълнители. Всеки един от оперните герои има своята балетна проекция в този необикновен спектакъл. 

Брилянтната жизнерадостна музика на композитора ще звучи в изпълнение на оркестъра на Русенската опера под палката на световнопризнатия постоянен диригент на Римската опера Карло Донадио. Маестрото пристигна в Русе веднага след своя ангажимент с поредица от спектакли на операта „Набуко" на авторитетния летен фестивал „Терме ди Каракала" в Рим.

#Правец #Христина Ангелакова #Боян Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници