Смъртта на синия пътник

Смъртта на синия пътник
A A+ A++ A

В село плъзнали змии. Хората решили да се отърват от тях и взели таралежи. Решението на проблема обаче скоро се превърнало в проблем и хората били принудени да докарат лисици, за да унищожат таралежите.

Лисиците изяли таралежите, но изяли и кокошките. Хората повикали ловци. Ловците изтребили лисиците, но плячкосали селото, изяли мезетата, изпили виното. После пуснали змии.

Сценарият се повторил отново, докато един не се сетил за истинска панацея! Отворил бента на язовира, змиите се издавили, но... водата отнесла всичко! Селото било заличено от лицето на земята.

Анимационният филм се нарича „Умно село“ (1972). Човекът зад него е покойният Доньо Донев.

Спомних си за него - за пореден път – покрай агониите тази седмица на „Синята коалиция“ и лидера на ДСБ, бившия министър-председател Иван Костов.

Донев е истински пророк - българите никога няма да се уморят да създават, възвеличават и детронират „спасителите“ си с ентусиазма и вярата на религиозни фанатици.

От осанна до разпни го - това обобщава накратко политическия живот на много български лидери, но важи с особена сила за Иван Костов, основател и лидер на Демократи за силна България.

В качеството си на бивш министър-председател Иван Костов е тачен, най-вече в чужбина, с победата над бившите комунисти, които докараха страната до ръба на финансова криза през 90-те години.

Но на домашната политическа сцена той е най-големият грешник. Заради тежкия си характер - Костов е единственият български политик, осмелил се да покаже открито огромното си разочарование от българския избирател и не му проговори в продължение на цели две години,  и заради възможностите, които той и правителството му пропиляха и с които можеха да превърнат България в подобие на една Полша.

От останките на някога управляващата СДС се родиха Демократи за силна България и Обединените демократични сили с претенциите да са най-големите играчи вдясно. После обаче станаха жертва на вътрешни кризи и изборни поражения.

И позволиха днес един далеч не толкова професионален (и доста семпъл) политик - меко казано - да узурпира дясната част на политическия спектър и да управлява страната.

Според поддръжниците на Костов партия ДСБ е създадена като акт на прочистване от мръсните неща, които са направили десните.

Рано е да се каже дали последните събития ще имат същия прочистващ ефект. Или официално ще сложат края на „разумната и чиста дясна идея“.

Неофициално тя отдавна е мъртва.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници