300 000 лв. ще отдели държавата за отпадащи от учебния процес младежи

300 000 лв. ще отдели държавата за отпадащи от учебния процес младежи
A A+ A++ A

 

Министерството на образованието и науката обяви обществена поръчка за над 300 000 лв., с ДДС, за да осигури кариерно ориентиране на отпадащи от учебния процес младежи.

Средствата се осигуряват по европейската програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, съобщава БГНЕС.

Миналата седмица МОН обяви друга обществена поръчка за над половин милион лева, която предвижда онлайн свързване между учениците и потенциални техни работодатели.

Разработването на инструменти за кариерно ориентиране на ученици, застрашени от отпадане включва създаването на тест, който ще има отделни субтестове, тъй като засяга учащи от 5 до 12-ти клас. Освен това, специално за нуждите на учениците със специални потребности, ще бъде адаптирани инструменти, които са изработени по друг европейски проект и се отнасят за системата на кариерно ориентиране в училищното образование.

Срещу сумата от малко над 300 000 лв. се предвижда и обучение на 150 кариерни консултанта и 126 педагогически специалисти от 42 училища, които ще трябва да провеждат тестовете със застрашените от учебния процес младежи. Изпълненията на дейностите по проекта трябва да приключат до края на 2017 г.

Доколко подобни проекти, които разходват европейски средства са полезни за подобряване нивото на образование и наука у нас, ще стане известно едва след приключването на дейностите. Наличието на редица уеб-сайтове за кариерно развитие и оферти за работа, ориентирани и към ученици и студенти, в голяма степен правят излишни дейностите, с които МОН търси начини да усвои до края на 2017 г. близо 7,5 млн. лв., които Европейската комисия е отпуснала по проект “Система за кариерно ориентиране в училищното образование” BG05M2OP001-2.001.

#Министерството на образованието и науката #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници