Гръцкият Тасос е в бедствено положение. Пожарникари, доброволци и войници се борят с огъня

Гръцкият Тасос е в бедствено положение. Пожарникари, доброволци и войници се борят с огъня
Източник: kanal3.bg
A A+ A++ A

Близо 300 пожарникари, доброволци и войници се борят с огнената стихия на остров Тасос. Унищожени са няколко къщи, а едно цяло село е евакуирано. Смята се, че огънят е пламнал от светкавици от силната буря, която връхлетя Тасос в петъчната нощ, предаде БНТ. 

Почти всички сили на Гърция за гасене на пожари летят над остров Тасос. Правят опити едновременно да овладеят всички огнища. Гъст дим покрива част от острова. Самолети, хеликоптери, пожарникари и армейски части участват за трети ден в борбата с огнената стихия. Вятърът постепенно утихва. Огънят се придвижва и ситуацията все още е критична на места, каза кметът на острова.

В голяма степен са овладени основните огнища, защитени са населените места и хората, но продължава борбата с гасенето на горски масиви и маслинови насаждения. В зависимост от обстановката променят плана за гасене като прехвърлят сили на места, където вятърът разпалва нови огнища. В северната част на остров Тасос много жители, особено възрастни и деца, са с дихателни проблеми.

Има и пожарникари, които пострадаха, но без опасност за живота. В южната част на Тасос, където се намират повечето туристически райони, няма проблеми от пожарите. Отлагат и началото на учебната година за децата на Тасос. Премиерът Алексис Ципрас пристига на острова, който е в извънредно положение. Очаква се до края на деня да бъдат овладени основните фронтове на пожара.

#Тасос #огнената стихия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници